Hon ritar sig genom livsmiljöerna

För det mesta är det en kombination av berättelse och bild som Laura Salama uttrycker. Just nu är hon aktuell på Fokus i Karis.

Utställning: Böcker och illustrationer av Laura Salama. Plats: Galleri Fokus, Karis. Tid: 5–17.3.

Bokillustrationer och grafik är två av de ben som Laura Salama står på. I grafiken kan hon uttrycka sig fritt, men för det mesta är de enskilda grafikbladen berättelser i sig.

I Västnyland – och framför allt i Karis där hon bodde i tolv år innan hon återflyttade till Helsingfors – är hon kanske mest känd för sina bilder i boken Från Svartå till Fiskars (2016) som Kim Björklund skrev texten till. Men hon märktes också i tidningen Etelä-Uusimaa med artiklar om konst.

En fil.mag.-examen i konsthistoria, en snickarutbildning samt en konstutbildning från Taidekoulu Maa ringar ganska bra in hennes intressesfär. Intresset för livsmiljöer i förändring är uppenbart. I Helsingfors har hon redan hunnit ta fasta på Berghäll, och för tillfället söker hon textförfattare för en bok om Tölö.

Fånga olika tider

Det är inte länge sedan boken Kommarikakaran Helsinki utkom. Med humoristisk värme utgår hon från sin uppväxt i en vänsterintellektuell kulturfamilj, men berättar också om stadens förvandling. Ett viktigt tema blir på vems villkor stadsutvecklingen sker – pengarnas eller invånarnas?

Om en dryg vecka utkommer Hesarin kulmilla 1950-luvun Kalliossa som hon illustrerat men inte skrivit. Olika tidslager i stadsdelens historia fångas upp i hennes tuschteckningar.

En annan nyss utkommen bok är Kissakylän tarinoita med dikter av Anneli Kammonen. Illustrationerna är högst charmiga, inte minst bilden av en trött kråka som sitter med hängande ben på ett staket – en av mina egna favoriter.

Ytterligare en livsmiljö finns i boken Kesä Kivinokassa från ett friluftsområde fem kilometer från stadens centrum där Salama har en liten stuga som hon flyttar ut till när den varma säsongen börjar. Den bygger på dagboksanteckningar och blyertsteckningar om livet i en pytteliten stuga utan el och rinnande vatten. Boken är samtidigt en betraktelse över hur livet kan levas enklare och mera intensivt.

På hösten utkommer Kiitoskirjeitä där hon tackar personer som på ett positivt sätt inverkat på hennes liv, bland annat från tiden i Karis.

Mänskliga djur

I metallgrafiken dominerar sagoaktiga figurer, ibland surrealistiska men ofta också mänskliga. I grafiken kan Laura Salama släppa loss och ta fram sådant som bara ploppar upp i sinnet, ibland i form av drömmar.

Efter att ha åhört en konsert i Uspenskijkatedralen gjorde Salama en bild där hela församlingen inklusive prästen lyfts till himmelska sfärer av den mäktiga körsången. På en annan bild är en oskuldsfullt sovande prinsessa omringad av mer eller mindre mystiska väsen. Och på en tredje har hon bytt plats med sin hund på en tebjudning som hon var lite spänd inför.

Berättelserna och bilderna lever sida vid sida. Oftast kommer bilden först, men inte alltid. Ibland står hon för texterna i böckerna, men ofta och gärna samarbetar hon med textförfattare.

Under en längre period har hon kunnat leva på sina många projekt, men det händer också att hon tar tillfälliga undervisnings- eller parkjobb.

– Och när inkomsterna är små måste man se till att hålla utgifterna låga också, men visst är det härligt att kunna jobba med de här projekten, säger Laura Salama.

Marit Lundström