Hon reser i Katarinas fotspår

– Det känns bra i Ekenäs. Här är vackert och människorna snälla. Jag tror att Katarina Jagellonica också kände så, sade Victoria Enefors när hon vandrade genom Gamla stan. Bild: Lina Enlund

Victoria Enefors är en polsk kvinna som är bosatt i Sverige sedan barnsben. Hon har beundrat sin landskvinna Katarina Jagellonica, polsk prinsessa och Sveriges drottning, sedan hon såg henne i en lärobok i historia 1993. Kapitlet handlade om Gustav Vasa och hans söner.

– Hon fångade mitt intresse. Vi delar samma öde och jag känner ett starkt band till henne, säger Victoria Enefors.

För att hedra Katarina Jagellonica bestämde Victoria sig för att sy en replika av den svarta sammetsklänningen som drottningen bär på porträttet av konstnären Lucas Cranach den yngre.

– Idén till klänningen föddes i Vilnius i Litauen i april, i staden när där Katarina Jagellonica gifte sig med hertig Johan av Finland, senare Johan III kung av Sverige.

Victoria befann sig i Ekenäs förra veckan. Det beror på att hon gör Katarina Jagellonicas bröllopsresa. För 456 år sedan, hösten 1562, reste Katerina Jagellonica och hertig Johan från Vilnius till Åbo. På vägen besökte de Riga, Pärnu, Reval (Tallinn) och Ekenäs.

Det nygifta paret hamnade i Ekenäs på grund av att det stormade när de korsade Finska viken på väg från Tallinn till Åbo. Katarina Jagellonica tillbringade två veckor i Ekenäs, varav en tid utan sin make, i väntan på att kunna ta sig till Åbo. Eller ensam var hon kanske inte. Hennes följe bestod av 59 personer.

– Det känns bra i Ekenäs. Här är vackert och människorna snälla. Jag tror att Katarina Jagellonica också kände så, säger Victoria när hon vandrar genom Gamla stan.

Att Victoria reser i Katarina Jagellonicas fotspår just i år är för att hon är precis lika gammal som Katarina Jagellonica var när hon gifte sig med Johan och lämnade Polen, det vill säga 36 år.

– Katarina Jagellonica och jag firar också 25-årsjubileum. Så länge har jag varit intresserad av henne.

Klänningen som Victoria sytt på olika slott, bland annat i Åbo och på andra ställen som Katarina Jagellonica har varit på, följer med till varje stad.

– Sedan tar jag några fotografier med den på mig i historiska miljöer. När jag berättar om min resa är människor väldigt hjälpsamma. Det är bra för jag behöver ofta hjälp med klänningen av till exempel hotellpersonalen.

Mer läsning