Hon ordnar kafferep för alla i huset

Praktiskt. Elli Kullberg som bor i Seniora tycker det är praktiskt att bo inom promenadavstånd till bland annat begravningsplatsen och sjukhuset. Hon tycker det är mer motiverande att ta sig ut och gå om man har ett mål. Bild: Lina Enlund

I Seniora kan äldre bo självständigt i centrala Ekenäs. Elli Kullberg klarar sig bra själv, men uppskattar gemenskapen i huset.

Folkhälsanhuset Seniora i Ekenäs är ett exempel på äldreboende där seniorer kan bo självständigt. Samtidigt finns service tillgängligt i huset om det behövs.

Elli Kullberg har bott i huset sedan det öppnade för äldreboende.

– Min man blev sjuk och kunde inte gå i trappor längre så vi måste flytta till ett hus med hiss.

Sedan fem år tillbaka bor hon ensam i lägenheten, men Kullberg känner sig inte ensam. Hon brukar ofta hälsa på sina grannar och på tisdagar ordnar hon kafferep på tredje våningen i huset. Kullberg kokar kaffet, några andra damer tar med kaffebröd och Folkhälsan lånar ut en termos.

Dessutom tar Kullberg med stora spelkort som de spelar gris med.

– Det tycker alla är jätteroligt. De brukar säga att skulle vi inte ha Elli skulle vi inte klara oss.

Förra tisdagen var de fyra på kafferepet.

– Kafferepet är frivilligt och vem som helst får komma med. Flera får gärna komma med så det inte tar slut.

Saknar bingo

Just nu behöver Elli Kullberg inte den service som Folkhälsan kan erbjuda i huset. Hon fyller 78 i år och känner sig pigg och rörlig. Hon promenerar varje dag.

– Jag brukar promenera för att få en paus i mitt handarbete, annars blir jag för stel.

Maten brukar hon också tillreda själv om hon inte äter lunch med en släkting eller väljer att äta i lunchrestaurangen.

Däremot saknar Kullberg bingo som tidigare ordnades på Folkhälsan.

– Det har vi frågat efter i många år men det har vi inte fått. De behöver väl utrymmet för annat. Det märkte man att folk trivdes med och det kom folk utifrån också.

Hon är inte heller helt nöjd med trygghetsalarmet alla i huset har. Det betalar hon 30 euro i månaden för, men upplever inte att hon behöver det.

– Då min man levde var det bra. Om jag var ute och handlade så kunde han ringa om det hände något. Nu har jag inte behövt larmet på fem år.

Skulle larmet fungera också utanför huset skulle det kännas mera prisvärt tycker Kullberg.

– Det är bra för många förstås.

Överlag är Kullberg nöjd med att bo i Folkhälsans hus.

– Det är bra boende för äldre. Jag brukar hälsa på bekanta som bor här ifall de behöver något. Grannen mitt emot har hemvård, men däremellan går jag över och hälsar på och ser om hon vill ha hjälp med något.

Mer läsning