Hon bygger ett eget museum

Ett nytt keramikmuseum ser snart dagens ljus i Fiskars. Karin Widnäs vill värna om återväxten och bygger med privata medel.

– Jag hoppas att vi kan börja gräva i slutet av sommaren, säger keramikern Karin Widnäs.

Rätt nyligen fick hon besked om att hon beviljats sitt efterlängtade undantagslov för att bygga ett trehundra kvadratmeter stort keramikmuseum på den egna tomten i Fiskars. Processen med lovet har räckt ett och ett halvt år och Karin Widnäs är påtagligt glad över att snart kunna börja bygga.

– Jag har länge varit ängslig över att så många fabriker läggs ner i Finland och produktionen flyttar utomlands. Jag är rädd för att vårt kunnande försvinner. Därför vill jag bygga ett museum som fokuserar på inhemsk studiokeramik.

Tanken är att den arkitektritade byggnaden som blir i två plan skall innehålla en infobank med digitalt material. Här skall man kunna hitta information och bilder om olika produkter, tidningsurklipp samt även recept som hör ihop med keramikframställningen. Andelslagets medlemmar skall också finnas representerade i byggnaden på olika sätt.

– Jag samlar kontinuerligt på mig material eftersom jag hoppas att forskare och studerande i framtiden skall kunna ha användning för det, säger Karin Widnäs.

Alla kan vara med

Genom de väggstora fönstren på det privata boningshuset som även innehåller Karin Widnäs studio syns den grönskande naturen. På andra sidan huset finns en igenvuxen sluttning med stora träd. Det är här museet snart skall resas.

Projektet finansieras främst genom privata medel och till en del med hjälp av sponsorer från branschrelaterade företag. Det är också möjligt för privatpersoner att dra sitt strå till stacken. Karin Widnäs håller upp två smala reliefkakel.

– Genom att betala tvåhundra euro kan man få sitt namn på en kakelrelief som sedan monteras på en kakelvägg i museet.

Ritningarna ligger på bordet och helheten ser minst sagt spännande ut. I likhet med Karin Widnäs eget hus så kommer inredningen att vara en uppvisning i hur man på olika sätt kan bygga och inreda med keramik.

I ena delen av byggnaden finns en spiralliknande trappa. Det är alltså här som de namnförsedda kakelplattorna kommer att monteras. Mellan museet och boningshuset kommer det att löpa en bro. Tanken är att bägge byggnaderna skall bilda en helhet.

Trädgård på taket

Redan nu fungerar det privata hemmet tidvis som en utställningslokal. I år är det elfte sommaren som det i Karin Widnäs vardagsrum och kök finns en keramikutställning som är öppen för allmänheten.

– Idén är att man inte skall behöva möblera om, utan enbart placera in föremålen i inredningen. Jag har det sparsamt inrett så det brukar fungera bra.

Temat har varierat. I år bygger Kotona XI enbart på keramikern Kyllikki Samenhaaras forna elevers verk. En av dem är Karin Widnäs.

– Det är på grund av henne som vi i dag har så många studiokeramiker i Finland. Vi blev uppmanade att inte härma henne utan att försöka hitta vår egen stil.

Utställningen som också i år är fint integrerad i inredningen består av bruksföremål, statyer och prydnader. Här blir det tydligt hur de forna elevernas formspråk och uttryck faktiskt skiljer sig från varandra trots en och samma lärare.

Här finns till exempel Åsa Hellmans produkter med sina karaktäristiska blänkande inslag. Riitta Siiras vaser som formgivits med tanke på en speciell bukett, och inte tvärtom som oftare är fallet.

– Kyllikki Salmenhaara var ett bra tema att fortsätta på efter utställningen som vi hade om henne i Fiskars under vintern.

Utanför vardagsrumsfönstret får naturen växa fritt. Trakten är rik på hjortar, vilket inte alltid gläder dem som vill odla.

Det kubliknande museet kommer att få samma gråa väderbitna fasad som det excentriska boningshuset.

– Tanken är att det skall anläggas en trädgård uppe på taket. Det är mest för privat ändamål. Där skall jag till exempel odla sallad och grönsaker som hjortarna inte kommer åt.

Utställning

Utställningen KOTONA XI pågår under julimånad i Karin Widnäs privata hem i Fiskars. Det går även att enligt överenskommelse besöka utställningen vid andra tidpunkter.

Keramikerna som finns representerade är Åsa Hellman, Kati-Tuominen Niittylä, Kristina Riska, Catharina Kajander, Outi Leinonen, Nina Karpov, Riitta Siira, Arja Karjalainen samt Karin Widnäs.