Hon är bäst i skolan

Marina Arell-Sundberg blev utsedd till årets lärare vid yrkeshögskolan Arcada. Bild: Jesper Sundström

Årets lärare

Det kom som en överraskning för Marina Arell-Sundberg när hon före jul blev utnämnd till årets lärare vid yrkeshögskolan Arcada i Helsingfors.

– Det som värmer mest är att det är de studerande som nominerar en lärare för titeln.

Utmärkelsen delas ut varje år och sker i Arcadas studentkårs regi. I praktiken går det till så att de studerande får nominera lärare som anses vara värda utmärkelsen. Sedan utser kårens styrelse en vinnare.

– Under julfesten offentliggjordes det vem som vunnit men jag var inte på plats. Så när en kollega skickade ett textmeddelande till mig på kvällen, blev jag bokstavligen tagen på sängen.

Arell-Sundberg undervisar i ergoterapi och har inte träffat sina elever sedan före jul. Men när studierna tar vid i början av januari, inleds de för hennes del med en kurs i ämnesstudier.

– Det här höjer definitivt motivationen för att återvända efter lovet. Jag tackade genast eleverna på ASK:s Facebook-sida, men ser fram emot att också få göra det ansikte mot ansikte.

Omtyckt sätt

Det är en konst att undervisa och att dessutom göra det bra. Samtidigt är det så klart ett plus om målgruppen förstår vad det handlar om.

Motiveringarna till varför Arell-Sundberg skulle vinna var flera, men sättet att undervisa lyftes ofta fram.

– Jag använder mig av olika typer av didaktik. Det kan handla om kreativa inslag, rollspel och collage. Jag tror också att den här typen av undervisning uppskattas, det blir inte bara traditionell katederundervisining, även om det också förekommer.

Marina Arell-Sundberg poängterar att hon inte är ensam om undervisningsmetoderna.

– Vi försöker hela tiden reflektera över vad vi gör och analysera det. Vi strävar efter kreativa inslag i undervisningen och det kan till exempel ta form av en workshop.

I ett yrke som ständigt förändras, är det viktigt att anpassa sig efter nya trender. Arell-Sundberg säger att hon för två år sedan gick på en vidareutbildning som var nyttig.

– Mycket handlade om vad pedagogik betyder och hur det nätbaserade lärandet skall gå till i praktiken. I dagens läge kan man inte luta sig tillbaka och göra som tidigare, utan man måste utveckla pedagogiken.

Mer läsning