Holmberg och Stenström till VM

Tävlingsdags. Joni Stenström (t.v.) och Krister Holmberg förbereder sig för VM. Bild: Jesper Sundström

Raseborgs skyttars Joni Stenström och Krister Holmberg deltar i VM i Sydkorea. Den ena tävlar för första gången i ett senior-VM och den andra minns inte hur många gånger han har varit med.

– Det är nionde eller tionde gången.

Krister Holmberg sitter i skyttehallen i Ingå och försöker komma fram till hur många gånger han har representerat Finland i ett VM.

– Jag brukar inte fundera på sådant där, jag tävlar bara, säger han

Oberoende av om Holmberg minns eller inte så kan åtminstone ingen påstå att RS-skytten skulle sakna erfarenhet från mästerskapssammanhang. Nu är det dags igen och det är VM i Sydkorea som gäller. Mästerskapet avgörs 2–15.9 och Holmberg tävlar på rörligt mål. Han har inte någon utstakad målsättning i VM.

– Nu för tiden försöker jag hålla förväntningar borta. Men det är klart att jag tänder till när tävlingen börjar.

"Nivån är hög"

En som däremot skall representera Finland i senior-VM för första gången är Holmbergs klubbkompis Joni Stenström som deltar med gevär. Stenström skjuter på 10 och på 50 meter.

– Även om jag endast har klarat av kvalgränsen för en skjutställning så får jag tävla i alla tre. Det är klokare ur förbundets synvinkel om någon representerar Finland tre gånger i stället för en gång, säger Stenström.

Under de senaste åren har Stenström flera gånger tävlat utomlands i samband med olika tävlingar och mästerskap. Men resan till Sydkorea blir en ny upplevelse.

– Nivån är hög och jag hoppas på placeringar bland de 20–30 bästa. Om jag vill skjuta i en final så krävs det en bra dag, säger Stenström.

Många medaljkandidater

Enligt Stenström finns det många skyttar som aspirerar på framgångar i VM. Han konstaterar att det finns en bredd bland deltagarna som gör att det är svårt att utse några förhandsfavoriter.

– Så är det i nästan alla tävlingar. Det handlar ofta om så små marginaler att nästan vem som helst har chans att vinna.

Med andra ord är det viktigt att vara på hugget när tävlingen börjar. Stenström säger att han reser till Sydkorea i god tid före mästerskapet, vilket säkert är klokt med tanke på den långa flygresan.

– Bland annat kommer vi att ha ett tio timmar långt flygbyte i Tokyo så det är bra att vara på plats i tid. Tidsskillnaden inverkar också, det skiljer sex timmar jämfört med Finland.

Stenström säger att han vanligtvis brukar anpassa sig till en ny tidszon på tre dagar. Men det finns också en annan orsak till att Stenström åker till Sydkorea i ett tidigt skede.

– Eventuellt skjuter jag i mixedtävlingen, men det klarnar i samband med en träningstävling.

Annorlunda

Krister Holmberg anländer till Sydkorea några dagar senare än Stenström. Skyttarna som tävlar på rörligt mål skjuter inte i början av mästerskapet. Holmberg säger att det finns en del utmaningar med att VM arrangeras senare under säsongen än vad fallet har varit tidigare.

– Nu avgörs VM i slutet av den finländska säsongen, vilket betyder att man måste hålla formen uppe. Men det finns fördelar med det. Nu har kvaltävlingarna avgjorts under sommaren och då är det oftast trevligare att skjuta.

Holmberg säger att det inte finns många VM-motståndare som har deltagit lika många gånger som han har gjort.

– Det finns en svensk skytt men vi är nog ganska ensamma. Jämfört med då jag tävlade i VM för första gången fördelas bra resultat nu för tiden på en bredare front.

Mer läsning