Hobby: Att skriva och ge ut böcker

Bild:

Före detta Pojobon, numera helsingforsaren Jan Glantz utkom tidigare i år med sin femte bok, Något har hänt. Den är i likhet med de tidigare en deckare. Handlingen är förlagd till Västnyland.

Titel: Något har hänt. Författare: Jan Glantz. Förlag: Books on demand, 2018. 193 sidor.

Jan Glantz har som hobby att ge ut böcker. Han har använt sig av utgivningstjänsten Books on demand för att trycka upp sina böcker. Tidigare i år gav han ut sin femte bok, Något har hänt. De fyra tidigare är Någon känner någon (2014), Något att sikta på (2015), Någon måste bort (2016) och Någonstans att försvinna (2017).

Handlingen i Något har hänt är förlagd till Västnyland. Och det är nog det som är behållningen med boken – att man som läsare känner igen sig. Man kan nästan se sig själv på de olika platserna, om man besökt dem. Har du varit på Padva strand så vet du hur det låter då vågorna rytmiskt rullar in och man kan nästan se de små snäckskalen i vattenbrynet.

I boken är händelserna på och i närheten av Padva däremot inte alls så mysiga. Det är inte precis en picknick på en filt i sanden, om man säger så. I stället kastas vi in i handlingen med liket efter en ung man som spolats i land. Det har redan gått omkring tjugo år sedan han mördades, visar det sig. Huvudpersonen, privatdetektiven Jonas Österfelt, har ingenting på gång och börjar av nyfikenhet nysta i fallet.

Att titeln är Något har hänt lär inte undgå en enda läsare. De tre orden återkommer på var och varannan sida. Det är litet övertydligt. Jan Glantz kunde med fördel ha låtit någon läsa korrektur på boken – och om det gjorts borde det ha gjorts ytterligare en gång. Layouten skulle också ha mått bra av litet mer omsorg.

Men ambitionen att skriva och verkligen ge ut böcker måste man beundra. Och med litet mer bearbetning kunde läsningen blivit riktigt njutbar, för intrigen är välvävd och upplösningen överraskar.

Innan Jan Glantz skrev och gav ut sin första bok skrev han i bloggformat på bloggportalen Blogaaja.fi. Hans blogg heter Förfäders svett.

Johanna Lemström Reporter/Layout

Mer läsning