Olyckan i Obbnäs mycket ovanlig

Nio beväringar skadades då en av marinens Jurmobåtar körde på stenar. Bild: Lehtikuva

En olycka som den i Obbnäs är mycket ovanlig, säger Leo Puhakka, informatör vid Nylands brigad. Nio beväringar från Nylands brigad skadades lindrigt då transportfarkosten Jurmo körde på stenar på väg tillbaka från en övning på onsdag eftermiddag.

– Det är verkligen, verkligen ovanligt att något sådant här händer. Jag kommer inte ihåg att det tidigare skulle ha hänt med brigadens båtar. De grundstötningar som någon enstaka gång skett tidigare har varit med större fartyg, säger Leo Puhakka.

Fem av beväringarna skickades på kontroll till Jorvs sjukhus och fyra till Lojo sjukhus. Några hade drabbats av lindring hjärnskakning. En av dem som skickades till Jorv tvingades stanna kvar över natten men de fyra övriga är tillbaka på brigaden, säger Puhakka.

– Från Lojo har vi inte fått någon uppdatering om läget än, men det gällde lindriga skador orsakade av knycken när båten körde på stenar, säger Puhakka.

Han säger att beskedet inte framkallat någon extra oro på brigaden.

– Tyvärr hände en sådan här sak, men inte har det orsakat någon särskild oro.

Utredning har inletts

Olycksutredningscentralen har inlett en utredning av olyckan som skedde under marinens övning i Obbnäs i Kyrkslätt i går, uppger kommendörkapten Mika Niemi. Också marinens utredningsgrupp gör sin egen utredning av olyckan. Utredningarna kommer att ta flera månader men den första bedömningen kan man enligt Niemi redan få om en vecka.

– Vädrets inverkan, båtens hastighet och hur alerta beväringarna var ska utredas, säger Niemi.

Han uppger att det var beväringar som körde båten. Mörkret, regnet och den dåliga sikten kan ha inverkat på olyckan, tror han.

– Stället är väldigt smalt och där har skett ett litet navigationsfel. Båten körde inte många meter vid sidan om farleden.

Mer läsning