Historiskt samkväm återuppstår

Mångsidigt. I Nyländsk purpuri får vi se dansare med olika roller. Här finns prosten och prostinnan, storbonden med fru, torparen med, sommargästerna, skolflickorna, drängen, dejan och många fler som hörde till en by. Bild: Mira Strandberg

Efter en paus på fyrtio år gör den comeback, den nyländska purpurin. Folkdansen med elva turer kan ses på Folkfest i Karis.

– Tjo!

Och stamp.

– Hej!

Och spark.

Stövlar och klackskor stampar takten och glada tillrop kompar spelmansmusiken. Det här är en av övningarna inför uppvisningen av nyländsk purpuri, en dans som var en allmän sällskapsdans under 1880-talet. Den består av elva turer och dansades av alla samhällsklasser tillsammans.

– Det är en historisk samkvämsdans. Det var så här man umgicks förr, man dansade hela kvällen ut, säger Kajsa Lindstedt som är en av de 24 dansare som ska återuppväcka den historiska dansen till liv.

– Om hela byn samlades kunde det vara 50 par på plats. Då satt man länge mellan turerna och åt och drack, och väntade på sin tur, säger Cilla Törnblom-Backman.

Hela byn dansar

Det är Västra Nylands folkdansdistrikt som ställer till med en folkdansfest på Tryckeriteatern. Dansare från Kyrkslätt, Pojo och Ingå framför en förkortad version av den nyländska purpurin, iklädda tidsenliga kläder.

– Vi har rotat i egna och andras garderober, loppmarknader och teatergarderoben i Karis, säger Lindstedt.

Dansarna har alla en egen roll, och via rollerna representeras alla samhällskikt – från prosten och storbonden till fiskargumman och dejan.

– Hur mycket man går in i sin roll är sedan upp till var och en, säger Törnbolm-Backman, som själv gärna spexar till det i sin roll som spritälskande fiskarhustru.

Flödet svårast

Dansen har instuderats av Annette Westerholm från Kyrkslätt. Inspirationen till att sätta upp dansen på nytt fick hon av ett tv-program från 1977, Perinnenuotta, som hon hittade i Kyrkslätts folkdansares arkiv. I programmet framförde dansare från Kyrkslätts folkdansare och Norra Kyrkslätts folkdansare dansen, som var en ny bekantskap för Westerholm.

– Jag har aldrig dansat den förr, så jag fick läsa in mig på dansen. Jag har haft stor hjälp av inspelningen, för där har jag ju sett hur de gör och har haft lättare att tolka instruktionerna, säger hon.

Den största utmaningen ligger inte i själva dansstegen, eftersom de är bekanta från andra folkdanser.

– Men det kräver sin teknik att dansa purpurin, så att alla rör sig i rätt tempo och dansen flyter på. I vissa turer har kavaljeren jättebråttom och damerna bara trippar på, och allt ska fungera utan att någon krockar, säger hon.

På tå och klack

Trots att de flesta stegen är bekanta har purpurin sina egenheter. En av dem är tå- och klacksteget i den tur som heter Tupsanjuuri.

– Tå- och klacksteget finns i många andra danser men här ska kavaljeren föra foten bakåt efter steget och det har jag inte sett i någon annan dans, säger Westerholm.

Annars kryddas dansen med många olika steg, allt från marsch till hoppvals och polka. Men namnen på turerna återspeglar egentligen inte stegen.

– Vi har en polska som inte alls är en polska utan bara har hoppsteg. I turen som heter Tanila finns ett hoppsteg med benen i kors, det är samma steg som vi har i en dans med samma namn.

Mångsidigt program

De tolv paren har övat sedan oktober, och snart är det dags för genrep. Den tionde mars är det premiär för dansen, som också ska framföras på spelmansstämma i Ekenäs i augusti, och eventuellt föras på export till Falun i sommar. Dansen kan också beställas som dansuppvisning till evenemang.

– Det är ju sådant man inte har sett förr, så det lönar sig att komma och titta, säger Törnblom-Backman.

– Det är vårt sätt att upprätthålla traditionen, säger Lindstedt.

Utöver purpurin bjuder folkfesten på Tryckeriteatern på annat folkinspirerat program. Vokalensemblen Nonette, juniorfolkdansare, västnyländska spelmän, Danskompassen och The Hob's medverkar. Danskompassen är en grupp 13–18-åringar som samlas regelbundet för att öva in lite mer krävande repertoar. The hob's är en trio unga musiker som spelar folkmusik.

Folkfest i väst. Dans- och musikkonsert på Tryckeriteatern i Karis, lördagen den 10 mars kl. 17.

Mer läsning