Historiskt mild isvinter bakom – "Något liknande har aldrig hänt tidigare"

Bottenviken fryste inte genomgående alls denna vinter. I Finska viken fanns det också under vinterns gång endast lite is och redan i april var havet helt isfritt. Bild: Mikael Piippo/SPT

Innan årets rekordmilda isvinter stod vintern 2008 för rekordet. Då fanns det som mest is på ett område som uppgick till 49 000 kvadratkilometer. I år var området maximalt 37 000 kvadratkilometer.

Den gångna vintern var historiskt mild med tanke på isläget till havs. Enligt Trafikledsverket har Finlands havsområden aldrig sett en så isfattig vinter tidigare.

Bottenviken fryste inte genomgående alls denna vinter. I Finska viken fanns det också under vinterns gång endast lite is och redan i april var havet helt isfritt.

– Under mäthistoriens mildaste isvinter uppnåddes den största ytan 5 mars 2020, då det fanns is på ett område av 37 000 kvadratkilometer. Då fanns det is främst i Bottenviken och i Vasa skärgård. Det var exceptionellt att det knappt fanns någon is i Finska viken, säger Meteorologiska institutets isexpert Jouni Vainio i ett pressmeddelande.

– Något liknande har aldrig hänt tidigare.

Innan årets rekordmilda isvinter stod år 2008 på toppen. Då fanns det den 24 mars is på ett område av 49 000 kvadratkilometer. Också vintern 2015 var isfattig och då nåddes som högst ett isområde på 51 000 kvadratkilometer den 23 januari.

Mer läsning