Historiskt julfirande via sagokaraktärer

Välstånd. Madickens familj får representera en välbärgad tjänstemannafamilj i Ekenäs museicentrums julutställning. Bild: Mira Strandberg

Ekenäs museicentrums julutställning låter sig i år inspireras av Madicken och Kajsa Kavat.

Via sagokaraktärerna presenterar utställningen julfirande i olika socialklasser under 1900-talets början.

– Med inspiration från Madicken och Kajsa Kavat ville vi ta fram de sociala skillnaderna som fanns då i en mjukare och barnvänligare form, säger Vesa Kiljo, amanuens på Ekta.

Tanken är att utställningen ska behandla ungefär samma tid som utställningen om Dragsvik som pågår i museet fram till slutet av februari.

Den sagoformade utställningstexten som man kan läsa medan man går genom rummen ackompanjeras vid behov av en dramaguide i tidsenlig klädsel.

– Det är en vuxen Madicken som berättar om sin barndoms jul. Främst är guidningen riktad till skol- och dagisgrupper, men hon är också på plats andra dagar under öppettiderna, säger Kiljo.

En hängande julgran

I museirummen får man gå från julförberedelser via julkvällens middag till julmorgonen i Madickens familj.

Också hos Kajsa Kavat beskrivs förberedelserna för julen och i kammaren har ett julbord à la arbetarklass dukats fram, komplett med hängande gran.

– Den allra tidigaste traditionen var att det skulle hängas något gott i granen. I arbetarbostäder, som ofta var trånga, fick granen hänga i taket, säger Kiljo.

Trevlig julstämning.

Utställningen är riktad till barnfamiljer men kan intressera alla som är intresserade av historia och hur man firade jul för hundra år sedan.

– Många säger att man får en riktig julstämning i husen och av utställningen. För de flesta är det en trevlig, julig upplevelse.

Tidigare år har museets julutställningar behandlat bland annat julgubbens historia.

Julutställningen öppnas med öppet vernissage den 25 november, då det är gratis inträde till museet mellan klockan 10 och 17. Julutställningen pågår till trettondagshelgen.

Mira Strandberg Reporter