Historisk tillbakablick genom mobilen

Genom att scanna en QR-kod med din mobil får du upp berättelsen på den punkten. Bild: Lina Enlund

Från den ursprungliga vaktkojan och slaget vid Rilax till Bromarv i dag. På naturleden kring Vaktkojberget får vandraren reda på detaljer om vad som hänt i tidigare i byn.

Berättelserna du kan lyssna på runt den nya vaktkojan på Bromarvs högsta punkt berör bland annat spritsmuggling och slaget vid Rilax och självklart finns även Bromarvtrollen med.

– Allt är självklart fullständigt sant och har man tur kanske man får en glimt av trollen i skogen, säger Tove Vikström från byarådet i Bromarv med en glimt i ögat.

Den femte och näst sista punkten på naturleden handlar om förbudstiden i Finland, då det var förbjudet att dricka, inneha eller sälja alkohol. Som en by vid kusten var det naturligt att en hel del sprit smugglades till Bromarv från fartyg ute på internationellt vatten.

– Få saker lockar så mycket som det förbjudna, inleds punktens berättelse.

Spriten smugglades i stora plåtkanistrar och blev man fast för att smuggla sprit blev man satt i fängelse. Spritsmugglingen var dock viktig för de flesta och ibland såg nog polisen också mellan fingrarna.

Mer om spritsmugglingen och andra intressanta händelser från Bromarv går att lyssna på och läsa längs den nya naturleden på Vaktkojberget i Bromarv. Till exempel på ledens rastplats går det att sitta och lyssna samtidigt som man tittar ut över viken och Gråön utanför Bromarv.

Mer läsning