HIK vill ta ett steg framåt

Dags igen. HIK, med Petter Forsström vid rodret, inleder säsongen på allvar den här veckan. Bild: Thomas Sundström

Hangölaget HC HIK inleder under helgen sin andra raka säsong i FM-ligan i herrhandboll. Målsättningen är att ta ett steg framåt.

– Tanken är nog att jag skall sitta mera till vänster här om ett år, sade Janne Sarpoma som är ordförande för HIK vid FM-ligans presskonferens i tisdags.

Där satt FM-ligalagens representanter enligt den förra säsongens placeringar. Det betyder att längst ut till höger fanns HC HIK som då förlorade samtliga sina 18 matcher i grundserien. I FM-ligans nivåmätning vann Hicken sedan tre matcher av sex och fortsätter alltså i serien.

– Så också den här säsongen spelas det handboll på högsta serienivå i sydligaste Finland, sade Sarpoma.

Bättre förutsättningar

Samtidigt kommer HIK också till spel med bättre förutsättningar än tidigare. På spelarsidan satsar man stort då backen Nikola Zujic – som håller hög FM-ligaklass – kommer till Hangö från HIFK och från Sverige har Hicken fått målvakten Kristofer Karlsson som rimligtvis skall vara en klar förstärkning.

– Det här var två spelare som vi verkligen behövde. Skulle vi fortsätta på FM-serienivå var det klart att det krävdes förstärkningar. Nu har vi fått två, säger HIK-tränaren Petter Forsström.

På minussidan har HIK kanske främst talangen Oliver Nordlund som flyttade till BK-46 i Karis. Samtidigt är det möjligt att laget förstärks ännu.

– En trupp lever ju hela tiden, och vi arbetar på att ytterligare få någon spelare hit. Vi får se hur det blir med den saken. Jag tycker att vi har en bra trupp, men den är liten. Vi har inte råd med alltför många skador, säger Forsström.

Chanser finns

Träningsmatcherna har gett ganska lovande besked, men den första egentliga värdemätaren fick man i går kväll då man spelade i cupen borta mot HIFK. På söndag möts sedan lagen på nytt då FM-ligan kör i gång i Hangö.

– HIFK är en tuff motståndare, laget har förstärkts ordentligt, säger Forsström.

I serien spelar tio lag varav de fyra bästa går till det övre slutspelet och de följande fyra till det nedre. De två sista lagen får sedan spela i FM-ligans nivåmätning.

– Nog vill vi ju gå framåt och då skulle det gälla att ta en plats bland de åtta bästa. Det skall vara helt möjligt, jag tror att det blir betydligt jämnare än det var under den förra säsongen, säger Petter Forsström.

Mer läsning