HIK-pingis stannar kvar i ettan

Kval. Christian Matsson (t.v.), Tero Penttilä och Juha Äänismaa spelade ligakval i helgen. Bild: Privat

I helgen åkte HIK-pingis till Brunakärr för att spela ligakval i bordtennis. Hangöklubben fick ändå lämna Helsingfors som ett division 1-lag, men man är nöjd med säsongen som helhet.

Efter en bra grundserie i division 1, väntade i lördags ligakvalspel för HIK-pingis. För motståndet i Helsingfors stod två ligalag, OPT och KoKa, samt division 1-konkurrenten PT Espoo 3.

HIK-pingis inledde med att möta Uleåborgslaget OPT och fick där inkassera en 5–1-förlust. Men siffrorna kunde kanske ha varit annorlunda, då Hicken fick en bra inledning på mötet.

– Jag vann min första match och Juha Äänismaa hade 2-2 i set, så det såg lovande ut. Men han vann inte och samtidigt förlorade vi de följande matcherna. Hade vi i stället tagit en andra seger och överraskat skulle läget ha varit ett annat, säger Christian Mattsson.

I den andra matchen för dagen stod KoKa från Koskis för motståndet. Hicken förlorade med 5–0 och på samma gång blev det klart att laget inte skulle stiga till ligan.

– Inte finns det så mycket att säga då vi förlorar med 5–1 och 5–0. Ligalagen är helt enkelt bättre, nivån är högre och spelet snabbare. Om vi hade stigit skulle följande säsong ha blivit tuff, säger Mattsson.

En seger

Matsson säger att han nu ledde med 10–7 i det femte setet mot KoKa. Men motståndaren Riku Autio gav inte upp utan kom igen och svängde matchen till seger.

– Där ser man en klar skillnad mellan ettan och ligan. Man får ingenting gratis och gör inte många misstag. Att Tero Penttilä skadade sig mot KoKa underlättade inte heller.

Efter dagens andra förlust återstod endast en match och den gick mot PT Espoo 3. När lagen möttes i grundserien i division 1 vann Esbolaget båda mötena med 4–3. Nu var det ändå ombytta roller och Hicken segrade med samma siffror.

– Visst var det skönt att besegra dem, men matchen saknade betydelse, säger Mattsson.

Må vara att Hicken nu inte steg, men föreningen fick ändå beröm i Helsingfors. Orsaken var de tillresta supportrarna som hade valt att stötta sitt lag.

– Det kom ungefär 30 stycken med buss plus några till och det var en bra stämning i hallen. Förbundets representanter tyckte om initiativet, det hör inte till vanligheterna i finländsk bordtennis, säger Mattsson.

Bra säsong

För Hicken är säsongen nu över och laget får småningom fundera på kommande utmaningar. Redan nu kan ändå Christian Mattsson säga att laget fortsätter i division 1.

– Inför den här säsongen funderade vi lite på om vi skulle spela. Men efter det här har ivern ökat och det kändes givet att fortsätta. I år blev vi andra i division 1, så det är klart att målsättningen för nästa år måste vara minst lika bra. Sämre kan man ju inte sikta på.

Spelarna har meddelat att de tänker ge det hela ett år till och Mattsson säger att reserverna utgörs av Hickens andra lag. Till näst väntar klubbmästerskapet och sedan följer en kort paus innan laget börjar träna i juni.

– Som helhet måste vi vara nöjda med säsongen. Det har aldrig gått så här bra för Hicken tidigare, säger Christian Mattsson.

Bordtennis, division 1-kval

OPT-HIK 5–1, KoKa-HIK 5–0 och HIK-PT Espoo 3 4–3.

I Hicken spelade Christian Mattsson, Juha Äänismaa, Tero Penttilä och Elmo Räsänen.