HIK öppnade dörren till ligan

HC HIK vann den tredje och avgörande nivåmätningsmatchen i ett fullsatt idrottshus i Hangö på tisdag kväll mot Pargas IF med övertygande 27–14. Därmed skall det mycket till ifall inte Hangölaget återfinns i FM-ligan i höst.

– Vi måste ju ta en diskussion med laget och inom föreningen, men om spelarna vill och förstår vilken satsning som krävs kan det nog väl vara att vi finns i ligan. Men ännu är inte något beslut fattat, sade HIK-handbollens ordförande Teppo Puputti.

Eftersom HIK nu vann nivåmätningens första skede är laget att av de två bästa där och kan anhålla om en licens för ligan.

– Jag är definitivt med om det går så och nog skulle det kanske kännas litet märkligt om vi inte steg när vi en gång hade chansen, sade HIK-målvakten Mika Pellinen som tillhörde de stora matchhjältarna på tisdagen.

Ingen fråga om saken

I själva matchen var HIK nu steget före. Efter att laget förlorat i Pargas i lördags efter förlängning gjorde man nu en stark match i en absolut fullsatt hemmahall.

– Jag är stolt över hur spelarna hanterade situationen efter matchen i Pargas. Vi fick därifrån den tändvätska som vi behövde i dag, sade HIK-tränaren Henrik Lindroos som kommer att lämna sitt uppdrag efter den här säsongen.

Talande är att HIK ledde matchens från start till mål. Det definitiva avgörandet sågs i slutet av första halvlek då 8–5 blev 14–5.

I paus ledde HIK med 14–7 och en kvart före slutet var ställningen redan 20–10. Efter det ägnade man sig mest åt att invänta slutsignalen och det stora jublet efter den.

– Det här känns helt suveränt. Men så har vi också jobbat för den här framgången, sade Linus Sandblom i Hangölaget.

Många hjältar

HIK fick nu klara sig utan handskadade Janne Korpimäki, men inlånade Linus Sjöman fyllde den luckan på ett mycket bra sätt. Saldot blev sju mål.

Mathias Sandblom var HIK:s bästa spelare genom hela nivåmätningen och gjorde igen en bra match och i målet var Mika Pellinen helt utmärkt. Bäst minns man kanske den trippelräddning han bjöd på i mitten av andra halvlek.

– Har man sin dag så fungerar allt, det är bara så, sade Pellinen efteråt.

För Pargas IF var kvällen svår och man föll tungt. Fredrik Lundén var noga påpassad och kom aldrig in i matchen och utan hans mål vägde gästerna för lätt.

HIK–Pargas IF 27–14 (14–7)

HIK: Mathias Sandblom 4+4, Linus Sjöman 7, Tatu Riihimäki 3, Fredrik Karlsson 3, Oskar Rejström 2, Johan Holmström 2, Linus Sandblom 1, Oliver Nordlund 1.

Pargas IF: Rasmus Silen 3+1, Felix Timgren 3, Fredrik Lundén 1+2, Samuel Alexandersson 1+1, Joni Lindberg 1, Sebastian Fagerlund 1.