HIK fick ge sig mot ÅIFK

Otur. Romeo Nyberg gör 5–4 för HIK, men det var dessvärre det sista han gjorde i matchen. En knäskada i samma situation stoppade honom från fortsatt spel. Bild: Kenth Österberg

Hangölaget HC HIK fortsätter på noll poäng i handbollens FM-liga. Söndagens hemmamatch mot Åbo IFK slutade i en förlust med 27–21.

Serienykomlingen HIK har inte helt oväntat haft en tung säsong. Hemmamatchen mot ÅIFK tillhörde dock dem som HIK på förhand sett hade en reell chans att vinna.

HIK inledde också matchen bra, men dagens första stora motgång kom efter 14 minuter när Romeo Nyberg kom fri och gjorde 5–4 för hemmalaget. I samma läge landade han dock fel och drog på sig en knäskada som inte såg bra ut.

HIK hade märkbart svårt att samla sig efter det, och slutet av den första halvleken blev dyster. ÅIFK kunde förhållandevis enkelt gå loss från 11–9 till 16–11 i paus.

– Nog kan det vara att Romeos skada spelade litet in. Man borde ju inte bli och tänka på sådant, men det är lättare sagt än gjort om en lagkamrat blir skadad, säger HIK-tränaren Petter Forsström.

Dystert

I andra halvlek avgjorde sedan ÅIFK matchen och det mycket tack vare duon Andreas Nyström och Oscar Berglund. Efter nio minuter ledde gästerna med 20–16 och Nyström och Berglund hade då stått för sexton mål.

Efter det – när matchen var avgjord– steg också de öviga fram i ÅIFK-anfallet. Gästernas seger skrevs slutligen till 27–21.

ÅIFK tog nu två viktiga poäng i kampen om en plats bland de åtta bästa. Andreas Nyström är precis lika viktig för laget som tidigare, men också Oscar Berglund har tagit stora steg framåt.

Ståhlberg bra

HIcken fortsätter därmed på noll poäng och utan Johan Ståhlbergs målvaktsspel hade förlusten kunnat vara ännu större. Bäst av utespelarna var Oliver Nordlund som går från klarhet till klarhet.

– Vi hade laddat hårt för den här matchen, men kunde inte ta hem den. Vissa saker gjorde vi bra, men sedan hade vi också många missar. Det som är kanske lite oroväckande är att vi släpper in 27 mål trots att Johan spelar så bra som han gör, sade Forsström.

För HIK fortsätter serien på onsdag med en ny hemmamatch. Då kommer HIFK, som också finns på den nedre tabellhalvan, på besök.

– Vi har en träning på oss och skall se om vi kan göra något. Veckan blir dock tuff eftersom vi sedan ännu på fredag möter Cocks, så jag är nog inte helt nöjd med serieprogrammet, sade Petter Forsström.

HC HIK–ÅIFK 21–27 (11 –16)

HC HIK: Oliver Nordlund 5+4, Mathias Sandblom 3, Robert Bäckman 3, Romeo Nyberg 2, Fredrik Karlsson 2, John Winberg 1, Jonathan Manner 1

ÅIFK: Andreas Nyström 8, Oscar Berglund 8, Christoffer Sjöblom 4, Alexander Nysten 3, Santeri Maijala 2, Niklas Manderoos 1, Isak Lehvonen 1