Hiidenkiertäjät åtta i Jukola

Snabb. Anu Åkerman gjorde en bra insats för HiKi i damstafetten. Bild: Benny Forsström

Det blev svenska segrar i båda Venla- och Jukolakavlen i Joensuu under helgen. Ur västnyländsk synvinkel var helgens i särklass bästa prestation Hiidenkiertäjäts åttonde plats i herrtävlingen. OK Raseborgs damlag var i sin tur mycket nära att slå sitt klubbrekord .

Damernas tävling har ofta varit betydligt jämnare än herrarnas Jukolakavle, till stor del beroende på att de flesta etapperna är relativt korta för elitdamerna. Även detta år var det jämt i den absoluta toppen men däremot var skillnaden mellan tredje och fjärde lag nu häpnadsväckande stor, över sex minuter. Snabbast i Venlakavlen var svenska Alfta Ösa OK med laget Galina Vinogradova, Josefine Heikka, Sara Eskilsson och Natalia Gemperle.

Alfta Ösas damer imponerade nu stort och låg i täten i stort sett från start till mål och noterades för växlingsplaceringarna ett, ett, två och ett. Segern var den första någonsin för föreningen och speciellt skönt att vinna måste det ha varit för ankarlöparen Gemperle som vid vårens Tiomila såg ut att föra sitt lag mot en solklar seger innan hon gjorde ett riktigt nybörjarmisstag på den nästsista kontrollen.

Andra platsen gick till schweiziska OL Norska som är en orienteringsklubb bestående av löpare bosatta i Bern. Lördagens stora skräll i damtävlingen var utan tvekan Tampereen Pyrintös andra lag som placerade sig fjärde och var bästa finländska lag.

HiKi åtta

Bästa västnyländska damlag för dagen var Hiidenkiertäjät, som länge såg ut att göra en kanontävling men tappade till slut rejält på ankarsträckan. Annika Rihma var åttonde på den inledande etappen och därefter stod Jenny Patana i vanlig ordning för ett mycket starkt stafettlopp och lyfte laget till en femte plats. Anu Åkerman växlade ännu över på en nionde plats efter tre sträckor men Julia Novikova hade sedan ingen bra dag och fick alltså släppa 22 lag förbi sig på den knappt nio kilometer långa avslutande etappen. Lynx damlag placerade sig som 39:e och OK Raseborgs första lag noterades för en 90:e plats. Polska juniorlöparen Zuzanna Wanczyk debuterade nu för OK Raseborg och inledde strålande då hon var 70:e snabbast på första sträckan. Mikaela Fiskars och Monica Boström såg sedan, med stabila lopp, till att Sara Lindholm kunde gå ut på sista etappen som 93:e lag.

En större bom på den första kontrollen gjorde att Lindholm sedan inte riktigt kunde lyfta laget till ett nytt klubbrekord (88:e) men trots allt var detta nu ett stort steg framåt för OK Raseborgs damer jämfört med de senaste åren.

Karis Uras första lag noterades för en 429:e plats, vilket var hela 166 placeringar bättre än året innan.

Favoriten höll

I herrarnas tävling levde storfavoriten IFK Göteborg upp till förväntningarna och lyckades löpa hem den första svenska segern i Jukola på 25 år. Vid vårens Tiomila på hemmaplan var IFK Göteborg förkrossande överlägsna men nu fick man hårt motstånd av fjolårets Jukolavinnare KooVee. Segermarginalen blev till slut en dryg minut.

Segerreceptet för IFK Göteborg var, precis som för Alfta Ösa på damsidan, det att samtliga löpare stod för väldigt säkra insatser. För KooVee får andra platsen också ses som en framgång eftersom flera av lagets löpare inte riktigt visat samma toppform som året innan då man var suveräna vinnare i Villmanstrand. Tredje i tävlingen var Tampereen Pyrintö som efter många magrare år återigen börjar ha ett lag som kan kämpa om segern i de stora stafetterna.

Om Pyrintös var den stora skrällen på damsidan, så får Helsingin Suunnistajats sjätte plats i herrtävlingen nog ses som något motsvarande. Laget bestod nu av fem juniorlöpare och de två övriga lagmedlemmarna är inte heller äldre än 21 och 26 år.

Hiidenkiertäjäts herrar stod för en mycket fin laginsats och placerade sig som åttonde. Högst uppe låg man efter den andra etappen då Leonid Novikov växlade över till Tomi Närvä som sjätte lag. På ankaretappen visade 43-årige Valentin Novikov att han fortfarande håller väldigt hög klass med den sjunde snabbaste tiden på sträckan. Övriga fyra löpare i laget var Mikko Patana, Olli-Pekka Koistinen, Eemeli Suominen och Matti Kivelä. Man kan heller inte förbise bröderna Otto och Vilho Loukkalahtis fantastiska insatser på de två första etapperna för föreningens andra lag. Otto kom till växling som sjätte lag på sträcka ett och därefter gjorde Vilho förmodligen ett av sin vuxna karriärs bästa lopp då han höll sig väl framme och skickade ut Perttu Sorsa som 14:e man på sträcka tre. För Lynx herrlag var årets Jukola däremot säkerligen en besvikelse då man slutade på en 40:e plats. OK Raseborgs herrlag bestående av Kuba Dragowski, Erik Haajanen, Daniel Forsell, Cedrik Sandell, Mats Lundström, Pekka Vesterinen och Roy Wickholm förbättrade fjolårets notering med elva placeringar då man placerade sig som 142:a. Karis Uras herrlag var 407:e och Fiskarin Urheilijat 760:e.

Nästa år avgörs Jukolakavlen i Lahtis.

Orientering

Venlakavlen: 1) Alfta ÖSA OK, Sverige 3.00.12 (Galina Vinogradova, Josefine Heikka, Sara Eskilsson, Natalia Gemperle), 2) Ol Norska, Schweiz 3.01.35, 3) Stora Tuna OK, Sverige 3.02.00, 4) Tampereen Pyrintö/2, Finland 3.08.27, 5) Paimion Rasti, Finland 3.10.29, ...31) Hiidenkiertäjät 3.24.32

Jukolakavlen: 1) IFK Göteborg 7.31.45 (Max Peter Bejmer, Johan Högstrand, Vetle Ruud Bråten, Jonas Pilblad, Fredrik Edn, Fredrik Bakkman, Eskil Kinneberg), 2) Koovee 7.32.51, 3) Tampereen Pyrintö 7.41.31, ...8) Hiidenkiertäjät 7.50.32.