Hicken har allt i egna händer

Ny seger. Oliver Nordlund och HIK har ett bra flyt i spelet just nu. Bild: Kenth Österberg

Med en match kvar av FM-ligans nivåmätning har HC HIK chans att sluta på första plats. Fredagens bortaseger mot Atlas FinEst betyder att allting avgörs mot PIF på onsdag

Efter tung grundserie och en knagglig inledning på nivåmätningen har Hicken kommit i gång. På fredagskvällen tog laget sin tredje raka seger när Atlas FinEst föll med 33–21 i Vanda. För Hicken var matchen den andra inom loppet av ett dygn men tränaren Petter Forsström säger att hans adepter redde upp det hela på ett bra sätt.

– I början hade vi några tekniska missar men det är svårt att säga om det berodde på bussresan eller gårdagen. Killarna hade återhämtat sig på ett bra sätt.

När matchen var 16 minuter gammal ledde Hicken endast med 7–6 men några minuter senare var gästernas försprång större. Hicken gick från nämnda 7–6 till 17–10 i paus och läget såg bra ut.

Hicken hade inga större problem med att hålla Atlas bakom sig med en stor marginal. Med dryga tio minuter kvar att spela ledde Hicken med tio mål och när slutsummern gick stod det 33–21 på tavlan.

– Det var en bra seger och vi fick det vi ville. Som gammal målvakt brukar jag inte berömma våra målvakter men i dag var Johan Ståhlberg strålande. Framför allt i andra halvleken stoppade han många bollar, säger Forsström.

Tredje raka segern

På torsdagskvällen vann Hicken över HK Pötsi och då var Janne Korpimäki - framför allt i första halvleken - på ypperligt spelhumör. Han gjorde elva mål och med tanke på hans långa frånvaro på grund av skada var det kanske lite överraskande att Korpimäki också på fredagen klarade av att prestera i målskyttet.

Nu landade hans nota på nio mål men lagkamraten Oliver Nordlund var inte långt bakom, han gjorde sju mål.

– Janne har tagit med sig spelglädje och hans mål ha gett trygghet åt de andra. Också tidigare under säsongen har vi kommit till kantlägen men då har vi inte satt bollarna. Det klarar vi av att göra nu och det gäller också från sex meter, säger Forsström.

Spännande avslutning

Det återstår en match av Hickens säsong och den går mot PIF i Pargas på onsdag. Om PIF besegrar HK Pöti på lördagseftermiddagen betyder det att PIF har åtta poäng medan HIK har sex poäng inför matchen.

Om båda lagen slutar på åtta poäng är det Hicken som vinner serien tack vare sina två eventuella inbördessegrar över PIF. Skulle å andra sidan Pötsi besegra PIF betyder det att alla tre lagen ligger på sex poäng. Pötsi möter avhängda jumbon Atlas FinEst i sin sista match.

Vinner Pötsi sina två sista matcher samtidigt som Hicken vinner sin avslutande match, betyder det att båda lagen slutar på lika många poäng. Det står 1–1 i inbördesmatcherna mellan HIK och Pötsi men målskillnaden från de två matcherna är till Hickens fördel och det avgör i slutändan.

Med andra ord är möjligheterna många men Hicken har allting i egna händer.

– Det är precis så här vi vill ha det och matchen blir ju en form av final. Vi skall ladda bra inför onsdagen och sedan krigar vi för full en sista gång, säger Petter Forsström.

Atlas FinEst-HC HIK 21–33 (10–17)

HC HIK: Janne Korpimäki 9, Oliver Nordlund 7, Linus Sandblom 6, Mathias Sandblom 4, Jesse Granholm 2, Roy Lindqvist 2, Lauri Tolonen 2