Henrik Wickström och Johan Kvarnström blev valkvällens stora segrare

Henrik Wickström - Ingås röstkung från förra kommunalvalet mer än dubblerade sitt röstetal och stod med sina 748 röster för nästan hälften av partiets understöd. Bild: Mira Strandberg

Henrik Wickström och Johan Kvarnström blev två av de stora segrarna i Västnyland. I övrigt handlade det mycket om SFP.

Johan Kvarnström, SDP; blev röstkung i Raseborg med 960 röster men trots det tappar partiet ett mandat och får 12 platser i fullmäktige.

– Det känns otroligt smickrande, glädjande och allvarsamt, säger han.

Valets vinnare är ändå SFP som ökar sin majoritet i fullmäktige med ett mandat. Under de kommande fyra åren har man 23 platser.

Anita Westerholm som för fyra år sedan fick 371 röster får nu drygt 300 mer och landar på 674 röster.

Hon är förstås glad för egen del men också för partiet att det gått bra.

– Det visar att man är nöjd med oss och vår politik, säger hon.

Som ordförande för Svenska kvinnoförbundet är hon också nöjd med att könsfördelningen blir mycket jämn. De facto får kvinnorna majoritet med 51 procent.

De Gröna tappar ett mandat och får tre platser, Samlingspartiet behåller sina två mandat, Petteri Ahomaa är nyvald medan Roger Hafström får fortsatt förtroende. Vänsterförbundet får två platser och Sannfinländarna en.

SFP i Ingå ökade sin majoritet till hela 17 av fullmäktiges 27 platser. Orsaken stavas Henrik Wickström - kommunens röstkung från förra kommunalvalet mer än dubblerade sitt röstetal och stod med sina 748 röster för nästan hälften av partiets understöd.

– Jag är oerhört tacksam för alla som har röstat, det har gått över förväntan. Men jag är framför allt glad för att det går bra för SFP, säger Wickström.

Johan Kvarnström fick 960 röster i kommunalvalet i Raseborg. Bild: Lina Enlund

Alla andra partier som haft platser i fullmäktige tappar en plats – Samlingspartiet, SDP och De gröna. Två av Samlingspartiets sittande ledamöter byts ut och ersätts av den nya röstkungen för Samlingspartiet i Ingå: Timo Kallio.

– Det känns riktigt bra! Jag har funderat många år på att ställa upp, och nu sa mina kompisar att det är min sista chans att pröva. Det har varit en bra erfarenhet och jag har fått lära känna många nya människor i Ingå, säger Kallio.

Han har drivit kampanj tillsammans med en av partiets yngre kandidater, Rasmus Sulonen, som också blir invald.

– Vi har varit ute bland folk jättemycket och funderat ut vilka sätt som på riktigt fungerar och får oss att nå människor, säger Sulonen.

Sannfinnländarna som inte suttit i Ingåfullmäktige på några perioder gör comeback med en plats som går till Toni Korhonen.

Jämnt skägg i Sjundeå

I Sjundeå nådde Samlingspartiet inte riktigt sitt mål att bli störst i kommunen. Det blev oavgjort mellan Samlingspartiet och SFP, båda partierna har åtta platser i nya fullmäktige liksom det varit hittills. Flest röster, 130, i Samlingspartiet fick Marko Linnala.

– Jag har jobbat mycket och jag tror att folk känner mig här i kommunen. Jag har spelat fotboll och varit aktiv på många sätt, säger han.

I SFP fick Merja Laaksonen mest röster även denna gång, 140 stycken. Näst mest fick förstagångskandidaten Laila Andersson. Hon ställde upp i år efter att hon några gånger sagt nej, för att hon tyckte att hon nu har tid efter att ha avslutat vissa andra uppdrag.

– Det jag ännu inte provat på är politik, så jag tyckte att jag skulle göra det nu. Jag har varit aktiv i sociala medier men också några gånger vid S-Market. Det var roligt att få se de andra kandidaterna också, säger hon.

SDP och Sannfinländarna i Sjundeå får två platser till och De gröna tappar två platser. Det betyder att SDP nu har fem platser och Sannfinländarna och De gröna tre var.

SFP och SDP höll i Hangö

SFP och SDP försvarade positionerna i Hangö med tio respektive nio mandat. Den stora segraren blev Sannfinländarna.

– Vi får nog vara verkligt nöjda, speciellt roligt var att det var så många unga som lyckades bra, sade SFP:s valchef Stephan Horn.

Till den kategorin hörde Fredrik Rantala som blev bästa SFP:are med 117 röster.

Hos Socialdemokraterna var man också ganska tillfreds. Nio mandat betyder att man fortsätter som förr.

– Vi får nog vara nöjda. Förstås hade vi hoppats på mera, men vi kunde försvara våra positioner, sade valchefen Aila Pääkkö.

Hon var också bästa röstsamlare för partiet. Tvåa var sedan ett nytt namn, Sami Laine fick till en verklig fullträff med sina 109 röster.

– Jag är ännu helt chockad, sade han.

Förändringar

Om SFP och SDP höll ställningarna oförändrade hände det desto mera bakom dem. Sannfinländarna gick starkt framåt och ökade från två mandat till fyra. Dessutom hade man valets röstkung i Pertti Ruuska med sina 174 röster.

Till segrarna hörde också Samlingspartiet som gick ett mandat framåt till tre, mycket tack vare Eira Salo med sina 166 röster. Kristdemokraterna är nya i fullmäktige tack vare Olli Mustonen.

Teemu Köppä höll sin plats för De Gröna, medan Hangö 2016 tappade ett av sina två mandat. Den största förloraren blev Vänsterförbundet som backade från fyra mandat till två.