Henrik Schyffert till Ekenäs

Henrik Schyffert uppträder på Kulturhuset Karelia onsdagen den 7 februari 2018. Biljetterna släpps i morgon, fredag, klockan 12.00. Bild: Morgan Norman

Den svenska stjärnkomikern Henrik Schyffert gör Finlandsturné och besöker Ekenäs och Karelia den 7 februari nästa år.

I våras ställde sig Henrik Schyffert ensam på scenen igen – 10 år efter publiksuccén "The 90's – ett försvarstal". Hans nya kritikerrosade soloshow "Var inte rädda" hade Sverigepremiär i februari i år och har spelat för fulla hus hela våren. I den nya standup-showen gör han upp med sina egna brister och rädslor i ett Sverige där oron ökar.

– Var tionde år måste jag stanna upp och tänka: Vad håller jag på med egentligen? Lever jag som jag lär? Stämmer min karta överens med verkligheten? säger Henrik Schyffert i ett pressmeddelande.

– Det gör lite ont att vara ärlig mot sig själv, att ställa sig på vågen i stället för att dra in magen. Men det kan förhoppningsvis vara roligt att titta på, fortsätter han.

"Unik chans"

I fem år stod Henrik Schyffert och Fredrik Lindström på landets största scener tillsammans. Föreställningarna "Ljust & Fräscht" och "Ägd" sågs av uppemot 400 000 personer – sedan dess har Henrik Schyffert bytt de stora scenerna mot små standup-klubbar för att utmana sig själv som komiker.

Schyffert tycker att humor behöver vara både smart och grov – och att komiker har ett ansvar att gå över gränsen ibland.

– Det finns en oro i samhället i dag för att gå för långt, att säga saker som är för grova. Jag tänker att vi behöver det. Vi måste våga stirra ner i den där obehagliga avgrunden ibland och skratta åt allt det hemska och oss själva, säger han och avslutar:

– Sen blir det en massa larviga snoppskämt också.

Under Finlandsturnén besöker Schyffert även Mariehamn, Helsingfors, Vasa och Jakobstad.

– Det här är verkligen en enastående chans för Ekenäsborna att få se Sveriges kanske största stand up- komiker, säger Finlandsproducenten Daniel Lindholm som länge drömt om att kunna erbjuda komiker av Schyfferts kaliber för en finländsk publik.