Henna Blomroos vann damklassen i Västerby med hårt resultat

Bra siktat. Vanessa Van Dyken sätter en putt i Västerby. Bild: Jesper Sundström

Den finländska frisbeegolfeliten hade samlats i Ekenäs under helgen för att göra upp i en deltävling på pro touren. Jalle Stoor vann herrklassen i Västerby medan Henna Blomroos var bäst bland damerna.

Tävlingen körde i gång på lördagsmorgonen och avslutades på söndag kväll. Ett stort antal deltagare hade hittat till deltävlingen som hade sex olika klasser. Det här var säsongens andra tävling på touren och följande deltävling avgörs i Björneborg om en månad.

Jan-Mikael Uusikylä som är ordförande för Ekenäs IF:s frisbeegolfsektion berättar att arrangemangen gick bra.

– Det var lite blåsigt men vi klarade oss utan regn. Nivån var hög och det blev flera fina resultat, till exempel kastades en del hole-in-one, säger han.

Vidare berättar han att med hjälp av vinden kunde också vissa deltagare kasta eagle på korgar man vanligtvis inte gör det på.

Att arrangera en deltävling kräver en hel del arbete men samtidigt håller banan i Västerby en bra nivå.

– Inte finns det något behov att förbättra banan enbart med tanke på den här tävlingen. Däremot har det varit lite svårt att få funktionärer till vissa uppgifter berättar Uusikylä.

EIF ordnade också en deltävling i fjol men i det här skedet kan inte Uusikylä berätta vad som händer nästa år.

– Föreningarna som vill ordna skall ansöka om det, men det återstår att se hur vi gör.

Stoor vann

I herrklassen stannade både Pasi Koivu och Jalle Stoor på 163 kast per man, men det var Stoor som vann i den tredje sudden death-omgången.

Alla klasser kastade tre rundor och Stoor gick runt på 55, 55, 53 kast. Motsvarande siffra för Koivu var 55, 56 och 52.

EIF:s Niklas Stenroos var 36:e i herrklassen.

Men helgen gav också en EIF-seger. Björn Lindholm vann H60-klassen då han totalt hade 211 kast. Tvåan Markku Tohni behövde 216.

Dessutom blev EIF:s Ari Österlund tredje i sin klass.

– Jag vet inte om någon från EIF är på väg till deltävlingen i Björneborg. Men åtminstone Björn sade att han väl är illa tvungen, säger Uusikylä med glimten i ögat.

Tufft damresultat

Segern i damklassen gick den här gången till Henna Blomroos. Hon stod nu för två fina första rundor, dem klarade hon av på 62 respektive 61 kast.

Men söndagens runda som hon tog på 67 väckte ingen större glädje. Även om så klart slutsegern gjorde det.

– Det var ändå roligt att de två första rundorna gick bra. Mitt spel löpte fint och det var skönt. Det har nämligen inte alltid gjort så den här säsongen, säger hon.

Vanessa Van Dyken som vann motsvarande klass i fjol blev andra den här gången. Hon behövde 208 kast för att gå tre rundor, Blomroos klarade av dem på 190.

– Jag har tävlat i Ekenäs tidigare, första gången var i FM för några år sedan. Det är en fin bana, kanske är det inte den svåraste men den passar mig, säger Blomroos.

För henne fortsätter säsongen och det finns gott om tävlingar.

– Så klart är följande deltävling ett alternativ, men det finns andra hårda tävlingar i Finland. En ordnas i Åbo och sedan är FM alltid tufft.

Mer läsning