Helomvändning i vädret på väg – regn och åska hela veckan

Under den kommande veckan behövs paraply i så gott som hela landet. Regnskurar och även ihållande regn är på väg. Bild: Sofie Fogde/SPT

Trots det lågtrycksområde som närmar sig Finland ifrån väst förutspås temperaturen inte sjunka dramatiskt under den kommande veckan.

Solskenet ser ut att ge vika redan på måndag då ett lågtrycksområde närmar sig Finland från väster. Enligt Meteorologiska institutets prognos ser den kommande veckan ut att bli fylld av regnskurar, åska och en del dagar även ihållande regn på många håll i landet.

– Efter de varma dagar vi nu har upplevt kommer det säkert kännas svalt, men temperaturen sjunker ändå inte drastiskt. Vi närmar oss nu i stället temperaturer som är mer lika det normala för den här tidpunkten, säger Hannu Valta, meteorolog vid Meteorologiska institutet.

Måndag förutspås ännu bli rätt varm, kring 25 grader i både södra och västra Finland och kring 20 i Österbotten. På tisdag väntas temperaturen sjunka något i hela landet och då hålla sig kring 20 grader.

Redan på måndag kan det komma enstaka regnskurar, i synnerhet i de västra och södra delarna av landet. Nederbördsområdet breddas och från och med tisdag kan man vänta sig regn i så gott som hela landet.

– Regnet ser ut att hålla i sig. Åtminstone fram till slutet av veckan förutspås alla dagar bli ostadiga. Lågtrycksområdet kan också föra med sig åska, säger Valta.