Helgöppet drog kunder

Påsköppna butiker gav mersmak, helghandeln har kommit för att stanna. Men alla gör inte likadant.

Påskhelgen blev den första chansen att pröva de helt fria öppettiderna som blev möjliga vid årsskiftet. Både K- och S-kedjan säger att påskförsäljningen överträffade förväntningarna, i synnerhet långfredagshandeln rapporterades vara klart livligare än en vanlig söndag.

Helgöppet ledde till att försäljningen på skärtorsdagen i många fall var mindre än tidigare år. Kunderna hade tagit till sig möjligheten att sprida ut handlandet över flera dagar i stället för att bunkra för hela helgen under dagarna före påsk.

Nu valde många att förvara en del av påskmaten i butikernas kylrum och inte i ett överfullt kylskåp.

Öppettiderna var inte likriktade. Till exempel Lidl höll stängt på långfredagen, och fick god respons av de anställda. Lidl hade också genom sina egna kundundersökningar kommit till att långfredagen ägnas åt påskfirande och inte åt att handla.

Lagen som ger butikerna själva rätt att bestämma när de håller öppet verkar alltså fungera som det var meningen. Den som inte vill eller tycker att det inte lönar sig att hålla öppet låter bli.

En K-köpman i Lovisa har till exempel tillsammans med sin personal bestämt att hålla stängt tre dagar per år: midsommardagen, juldagen och nyårsdagen.

Följande testdatum blir söndagen den 1 maj, sedan kommer Kristi himmelsfärdsdag den 5 maj och mors dag söndagen den 8 maj, en söndag då det tidigare inte var möjligt att ha butikerna öppna.

Lagen fick också en förutsägbar konsekvens. De små butikerna som tidigare hade friare öppettider noterade lägre försäljning. Också bensinkedjornas livsmedelsbutiker märkte en tydlig minskning.

Som alla företag måste de se över sina strategier när omvärlden förändras.

En livsrytm där det är en tydlig skillnad mellan helg och arbete är fortfarande viktig för väldigt många.

Men för andra kan helgöppna butiker vara en chans att minska vardagsstressen. De butiksanställda som gör det möjligt för kunderna att sköta sina uppköp när det passar dem bäst är värda en skälig ersättning för det.

John-Erik Jansén Ledarskribent