Helenes kafé bjuder på tidsresa

Kafferep. Bland andra Anne Syrén, Christoffer Relander, Åsa Lönnqvist, Jennifer Dahlbäck och Marion Rosenlew har varit med och förverkligat kaféet som kommer att drivas av Miranda Hjelt och Kim Holmberg (i bakgrunden). Bild: Kristoffer Nöjd

På lördag öppnar ett konceptkafé med Helene Schjerfbeck i huvudrollen. Café Schjerfbeck ska ge konstnären synlighet i gatubilden och bjuda besökarna på en smak- och upplevelseresa bakåt i tiden.

Det var Christoffer Relander som sitter i Schjerfbecksällskapets styrelse som föreslog att ett Schjerfbeckcafé borde öppnas för att synliggöra konstnären i stadsbilden.

– Vi tyckte det var en fantastisk idé så vi kontaktade Kim Holmberg som också blev eld och lågor, berättar ordförande Jennifer Dahlbäck.

Bekanta "bullar"

Det är Kim Holmberg på Carl de Mumma som kommer att sköta själva kaféverksamheten som sker mer eller mindre vägg i vägg med Café Carl de Mumma vid Rådhustorget i Ekenäs. De närmaste veckorna är Café Schjerfbeck öppet onsdag-lördag klockan 11 till 16 och efter den första helgen i juni från måndag till lördag.

På kakfatet i två våningar som man får beställa till bordet kan det till exempel finnas Alexandertårta, punschrullar, makroner, kaffekaka och småbröd.

– Många av produkterna är bekanta än i dag fast vi talar tidigt 1900-tal, säger Holmberg.

Så även på godissidan där det bland annat finns Dacapo, Marianne och "rävkarameller".

Sortimentet kommer att variera från dag till dag. På menyn finns också Schjerfbeckbakelsen som togs fram av Niklas Näsman för snart tio år sedan.

Om Holmberg sköter den traditionella trakteringen står Schjerfbecksällskapet för den kulturella näringen.

Den 28 juni kommer Leena Ahtola-Moorhouse att hålla ett föredrag om hur det var att vara kvinnlig konstnär på Schjerfbecks tid. Den 8 juli ordnas en verkstad för barn där man lär sig måla självporträtt. Och den 10 juli firas Schjerfbecks födelsedag som ju numera är rekommenderad flaggdag. Också Helenas namnsdag (Helene döptes de facto till Helena och ändrade sitt namn först efter tiden i Frankrike) den 31 juli kommer att uppmärksammas på kaféet.

Egna experter

Det visade sig att det fanns en imponerande expertis i Schjerfbecksällskapet och i den "kafégrupp" som bildades för ändamålet. Relander har skapat kaféets logotyp som syns i fönstret. Inredare Marion Rosenlew och möbelrestaurerare Anne Syrén har stått för den tidsenliga och inbjudande interiören som bland annat består av en så kallad Joensuu-gungstol, det vill säga en likadan som Schjerfbecksutställningens original på museet – den som konstnären gärna satt i själv.

– Jag hade tur som hittade en gungstol billigt på loppis, säger Syrén.

Det visade sig däremot svårt att hitta helt tidsenliga kafémöbler till ett vettigt pris. Därför är en del möbler deponerade av medlemmar i sällskapet.

– Det finns ett stort intresse att hjälpa till både genom donationer och genom arbetstid. Till exempel har Firma Håkan Sundström ställt upp och tapetserat en vägg, konstaterar Dahlbäck.

Till exempel den fina soffan i "salongen" är sponsorerad av en av medlemmarna. Salongen fungerar som läshörna och i anslutning till den finns ett litet bibliotek där man kan läsa in sig på Schjerfbeck eller annat kulturellt.

Man har lånat bildmaterial av museet, det finns också av museishopens produkter till salu i kaféet.

– Vi hoppas att kaféet fungerar som en inkörsport till museets Schjerfbeck-utställning, säger Dahlbäck.

Syrén berättar att man också planerar sälja posters med Schjerfbeckmotiv i kaféet i framtiden.

Mer läsning