Helander tvåa på hemmaplan: Jag ska kasta rekord i Kuortane

Oliver Helander slutade tvåa i hemmatävlingen i Karis på söndagen. Bild: Thomas Sundström

Oliver Helander fick till ett jättekast på hemmaplan i Karis. Men precis som vid tävlingarna i Åbo rödflaggades kastet på grund av övertramp. I Kuortane siktar han på att hållas bakom strecket – och på att kasta nytt rekord.

Efter rekordkastet för drygt tre veckor sedan i Vanda har Oliver Helander blixtrat till ett par gånger – först vid Paavo Nurmi Games i Åbo och sedan vid stjärntävlingarna i Karis på söndagen.

Tyvärr godkändes varken 87,50-meterskastet i Åbo och den drygt 84 meter bågen i motvind på centralidrottsplanen i Karis på grund av övertramp. Men de långa kasten visar att det finns både krut och potential för riktigt långa bågar i Kariskillens kropp.

– Ja-a. Det har ju varit två riktigt bra kast. Och då har ingetdera kastet varit helt perfekt. Om jag får till det riktigt bra flyger spjutet ännu längre, säger Helander.

Han var inte helt nöjd med sin tävling på hemmaplan. Det första kastet bar 84 meter men var övertramp och efter det hade han små problem att hitta rätt löpsteg.

– Det var väl en centimeter övertramp i det första kastet. Det var synd för hade det blivit godkänt kunde jag säkert ha fått till andra bra kast. Nu blev ju inledningen på tävlingen svår, säger Helander.

Bästa noteringen i Karis blev 82.05 vilket resulterade i en andraplats i tävlingen efter OS-mästaren Keshorn Walcott på 83,25.

– Det kastet var inte riktigt bra men jag får väl vara nöjd med resultatet, säger han.

Helander noterades för 85,46 i slutet av maj och då Tero Pitkämäki skadat sig har Karisynglingen seglar upp som den största spjutstjärnan i landet den här säsongen – en situation som 21-åringen inte är helt van eller bekväm med.

Att vara nationsetta i den populäraste friidrottsgrenen gör att man ständigt är i blickfånget och är ett hett intervjuobjekt efter varje tävling. Också i hemstaden Karis fick han svara på frågor av alla sorter både på finska och på svenska.

Ingen skada trots vurpa

Helander fick också svara på många frågor om det sista kastet i tävlingen. Hemmasonen fick en hel stadion att dra efter andan då han såg ut att trassla in sina ben i varandra i slutet av ansatsen och han gick med kraft i banan.

Det var nog många som tänkte på Pitkämäkis skada i Åbo då Helander låg på banan i någon sekund innan han sakta reste sig.

Efter tävlingen stod han med en ispåse på armbågen och ett öppet sår på benet.

– Det är ingen fara. Jag är nog inte skadad, fick han upprepa flera gånger.

– Jag snubblade väl på mina egna spikar, säger han nästan ursäktande.

Kuortane nästa

Efter två långa och lyckade bågar som tyvärr inte gett önskat resultat tar Helander sikte mot följande tävling. Han deltar i GP-tävlingarna i Kuortane på lördag och han har ett par klara mål uppsatta för sig själv.

– Jag ska klara av att hålla mig bakom strecket, säger han leende.

– Och så ska jag bättra på mitt rekord. Det är ett bra och realistiskt mål tycker jag.

Mer läsning