Helander tar sikte på 85 meter

På väg mot EM. Oliver Helander hoppas på att få tävla i de europeiska mästerskapen under sensommaren. Bild: Jesper Sundström

I fjol kastade Oliver Helander tre gånger över 80 meter. Den här säsongen skall spjuta flyga ännu längre och gärna ända till EM i Berlin.

Förhoppningsvis kan IF Rasborgs Oliver Helander inleda säsongen i Vanda i slutet av maj. Den senaste tiden har han haft problem med ryggen, så det är den som avgör hur de kommande veckorna ser ut.

– Det gör ont, men undersökningarna visar inte att det är något problem med ryggen. Det är förstås bra och jag hoppas att den är i skick så snabbt som möjligt, säger Helander.

Han flikar också in att han hoppas på att delta i stjärntävlingen som avgörs i Karis i juni.

– Det är alltid trevligt att tävla på hemmaplan och det är någonting jag vill göra. Särskilt med tanke på att jag senast missade tävlingen på grund av skada.

Den här veckan har Helander varit i Kuortane på ett träningsläger tillsammans med delar av landslagsgruppen. När VN besöker Kuortane på onsdagsförmiddagen är träningspasset i full gång. Teemu Wirkkala jobbar på sina benmuskler, Ari Mannio instrueras inför följande övning och Helander har precis stärkt sina baklår.

Några meter bort står dessutom David Söderberg och kastar slägga. Ytterligare en bit därifrån tar ett tjejgäng sats inför sitt löppass. Ingen kan påstå att det inte finns förutsättningar för att träna i Kuortane.

– Vi har tillbringat mycket tid här under vintern och det har varit bra. I Karis har vi inte möjlighet att kasta men det kan vi göra här, säger Helanders tränare Glenn Lignell.

På det stora hela är Lignell nöjd med hur vintern har varit för hans adept.

– Fram till januari gick det bra, men efter det kom ryggproblemen. Oliver har ändå tränat men smärtan har påverkat träningen en del. Om någonting gör ont är det svårt att utföra en övning avslappnat.

Högre nivå

Det återstår ännu en tid innan utomhussäsongen börjar, men fram till det är Helanders schema fullspäckat. Nästa vecka väntar ett nytt träningsläger – då i Nyslott med Antti Ruuskanen – och i början av maj bär det av till Turkiet.

Redan i fjol tränade Helander tillsammans med Ruuskanen och duon har fortsatt på samma linje i år.

– Från början var det kanske inte tänkt att vi skulle träna så här mycket med varandra som vi har gjort. Jag har tyckt om det och det har varit nyttigt, säger Helander.

Ruuskanen är på väg tillbaka efter ett skadedrabbat fjolår och det betyder antagligen att Helander får ännu hårdare motstånd på den kommande säsongens inhemska tävlingar.

– Också Mannio är med igen efter en skada, så nivån kommer att vara högre. Men jag tycker att det är bra, för man kastar oftast bättre om konkurrenterna håller en hög nivå, säger Helander.

Längre kast på kommande

I fjol blev Helander statistiktvåa i Finland med sitt personliga rekord på 80,25, Tero Pitkämäki kastade längst av finländarna. Om situationen är densamma efter årets säsong återstår att se, men Helander är sugen på att förbättra sitt personliga rekord.

– Förutsatt att ryggen är i skick så tror jag att ett kast på 85 meter är möjligt.

Om Helander får till en sådan båge är det samtidigt heller inte omöjligt att hans nivå ger honom en EM-biljett. De europeiska mästerskapen avgörs i Tyskland i början av augusti.

– Det är ett mål för mig, men det är inte en besvikelse om jag inte får åka. En annan målsättning är att försvara min FM-medalj från i fjol.

Spjut på heltid

Den förra säsongen var den första som Helander enbart kastade spjut. Innan det hade han kombinerat handbollspel med spjutkastning men så är inte längre fallet. Jämfört med i fjol så har det också skett en annan förändring. Den här sommaren är Helander spjutkastare på heltid.

– Det känns roligt och det är en dröm som går i uppfyllelse. Samtidigt har jag alltid siktat på det här och trott att det har varit möjligt.

Även om 21-åringen har nått 80 meter så är han ännu inte nöjd. Helander säger att det finns mycket att förbättra och han räknar med att det räcker några år innan han når sin toppnivå.

– Som sagt är 85 meter en målsättning i år, men på sikt vill jag kasta ännu längre. Jag hoppas att en dag få till en båge på 90 meter.

Det är långt ifrån alla som når över drömgränsen, vilket Helander är medveten om.

– Till att börja med måste kastet nästan vara perfekt om man vill kasta 90 meter. Sedan är det klart att det krävs en viss fysisk nivå för att det skall vara möjligt och där har jag ännu en del att jobba på.

De tio bästa kasten i Finland 2017:

1. Tero Pitkämäki, 88,27, 2. Oliver Helander, 80,25, 3. Teemu Wirkkala, 79,68, 4. Sami Peltomäki, 79,21, 5. Sampo Lehtola, 79,01, 6. Lassi Etelätalo, 77,80, 8. Mika Aalto, 75,21, 9. Teo Takala, 75,15, 10. Jami Kinnunen, 74,83.

Mer läsning