Helander på hemmaplan utan press

Äntligen. Oliver Helander tävlar hemma i Karis på söndag. Bild: Thomas Sundström

Hemmahoppet Oliver Helander är det stora namnet vid IF Raseborgs stjärntävlingar i friidrott på söndag. Någon press på sig tar dock inte årets finländska statistiketta i spjut.

– Formen känns väl bra och det är roligt att tävla på hemmaplan. Förhållandena i Karis brukar också vara bra för spjutkastning. Förhoppningsvis är det de på söndagen också, säger Oliver Helander.

IF Raseborg arrangerar nu Aktia stjärntävlingar i Karis på söndag och det är ingen fråga om vem som är huvudattraktionen. Oliver Helander fick en lysande start på säsongen vid premiärtävlingen i Vanda i slutet av maj.

Helander som i fjol för första gången gick över 80 meter kom till Vanda med ett personligt rekord på 80,25. Direkt i det första kastet fick han upp 82,63 och det var bara början. Kast nummer två mätte 85,46 och därmed hade han inom loppet av några minuter förbättrat sitt personliga rekord med över fem meter.

– Jag hade hoppats på rekord, men nog var det en överraskning att det gick över 85 meter, säger han själv nu efteråt.

Stormvarning

Också Helanders andra tävling för året, Paavo Nurmi Games i Åbo två veckor senare, blev minst sagt omtalad. I resultatlistan står visserligen en blygsam nionde plats och ett kast på medelmåttiga 75,22, men det fanns betydligt mera på gaffeln än så. Helanders sista kast gick uppskattningsvis över 87 meter, men var ett knappt övertramp.

– Är det övertramp så är det övertramp, men visst sade kastet en hel del, säger Helander själv.

– Det var ju heller inte ett desperat chanskast, där man tar i alltför hårt och springer någon meter över linjen, utan det var mera otur, säger tränaren Glenn Lignell.

– Det vara bara någon centimeter det hängde på. Förstås var det underkänt, men kastet i sig var precis så långt som det var, sade Helander.

Tredje tävlingen

Nu är det sedan dags för tävling nummer tre då man på söndag gör upp i stjärntävlingarna. Och inför tävlingarna har det mest varit tal om två spjutkastare – Oliver Helander som är på väg och legenden Tero Pitkämäki som inte kommer till start efter att ha dragit på sig en skada i Åbo.

– Det är otroligt synd, speciellt för Tero själv. Samtidigt är det förstås litet tråkigt att när Tero för en gångs skull hade varit på väg hit så sätter en skada stopp för det. Men det kan man inte göra något åt, säger Lignell.

För 35-åriga Pitkämäki blir det nu en kamp mot klockan. Åtminstone än så länge har han talat om ett kasta i EM i Berlin i början av augusti.

– Det blir väldigt bråttom, men samtidigt hade man inte förstås börjat tala om det här om det inte skulle fanns en liten chans, säger Lignell.

– Men kan någon klara det så är det Tero, säger Oliver Helander.

Intressant tävling

Och även med Tero Pitkämäki borta blir söndagens tävling intressant. Fjolårssegraren Ahmed Bader Magour från Qatar är på plats och av finländarna gör Ari Mannio en intressant säsongsdebut. Det största namnet utifrån är ändå OS-segraren från 2012 Keshorn Walcott.

– Keshorn har dragits med skador, men är nu förhoppningsvis på väg tillbaka. Efter tävlingarna åker han genast hem till Trinidad & Tobago och de nationella mästerskapen där, säger Lignell om Walcott som är en av få aktiva kastare som gått över 90 meter.

I Karis kan han dock få en tuff uppgift. Oliver Helander kommer till start i lysande form och med ett bra personligt rekord.

– Förstås skulle det vara roligt att lyckas på hemmaplan, men vi får se hur det går, säger Helander som sin vana trogen är lugnet själv.

Stora framsteg

Samtidigt kommer man inte från att Helander just nu är Finlands kanske med omtalade friidrottare. Med Pitkämäki och Antti Ruuskanen – som återvänder till tävlandet nästa vecka efter en lång paus – som två stora frågetecken är det plötsligt en 21-åring från Karis som är det stora utropstecknet i finländsk spjutkastning,

– Det är klart att det är en viss press på spjutkastare i Finland om man kastar långt, men det får man leva med.

Till saken hör ju också att Helander ännu inte på långt när nått sin maximala nivå. Tekniken fungerar bra, men med fysiken finns ännu mycket att göra.

– Jag har jobbat med den biten och ska jobba ännu mera. Tekniskt sett har det däremot varit ganska stabilt.

EM-resa på väg

Det stora målet för Helander har varit OS 2020. Efter kastet i Vanda skall dock mycket till ifall det inte blir en EM-resa redan i sommar.

– Laget är ju ännu inte valt, men nog ligger det nära till hands. Men först måste valet göras, säger Helander.

Och nog visar det ju sig raskt att både Helander och Lignell redan nu har stenkoll på datum och klockslag i Berlin. Så helt överraskande kommer nog inte en eventuell EM-resa för Helander som väl kan bli Finlands fjärde 90-metersman med nuvarande spjutmodell efter trion Räty, Parviainen och Pitkämäki.

– 90 meter är nog drömgränsen och det är meningen att den skall gå sönder. Men det är inte sagt att det sker redan i år, säger Oliver Helander.

Spjuttävlingen i Karis

A-finalen preliminär (personligt rekord):

Keshorn Walcott Trinidad (90,16)

Ahmed Bader Magour Qatar (85.23)

Braian Toledo Argentina (83.32)

Oliver Helander IF Raseborg (85.46)

Joni Karvinen JoenKataja (80,04)

Toni Keränen LiminNM (73,96)

Jami Kinnunen ÄänekU (78,12)

Toni Kuusela KuortK (75.63)

Toni Lifländer ImatU (74,06)

Ari Mannio LehtimJ (86,82)

Teemu Narvi KankSL (71,09)

Mer läsning