Hårt jobb och uthållighet är enda vägen till toppen

I år var det inte många unga västnyländska ryttare representerade vid hästfesten Helsinki International Horse Show. Förutom Siuntion urheiluratsastajas Janina Kvarnström som redan är något av en veteran i Horse Show-sammanhang trots sina unga år.

Vid det här laget är landets största tillfälliga stall redan nedplockat och några hundra ton specialsand bortkörd från ishallen i Helsingfors där 34:e upplagan av Helsinki International Horse Show, HIHS, gick av stapeln i förra veckan. 19-åriga Janina Kvarnström från Virkby tävlade för första gången som ung ryttare i klassen Finnish Open med en hinderhöjd på 1,35–1,40 cm med hästen Hyper Panda. Ekipaget blev dock utan en finalplats denna gång.

– Det är klart att det harmar. Hästen hoppade superbra båda dagarna, men jag borde helt enkelt ha ridit snabbare. Panda är en fantastiskt tuff häst som kämpar och gör allt jag ber henne. Hon är perfekt, säger Kvarnström då veckoslutet är över.

Med många HIHS-framgångar och segrar i bagaget har hon deltagit så många gånger att hon nästan tappat räkningen.

– Första gången var på min ponny Poppis som min tränare Sanna Backlunds son nu rider.

Fjolårets junior FM- och GP-guld värdesätter hon högt och det har gått bra utomlands. Nu är junioråren dock över och i år är första året i klassen unga ryttare. Det innebär tuffare konkurrens, svårare banor och högre höjder.

– Det är ett stort steg att hoppa från junior till ung ryttare. Mina konkurrenter är ju nu seniorer. Mitt närmaste mål är Europamästerskapen för unga ryttare, säger Kvarnström som är i landslaget för unga ryttare.

Vikten av stöd

Janina Kvarnström, som tog studenten i våras från Virkby gymnasium, har nu ett mellanår då hon satsar heltid på ridningen samtidigt som hon jobbar på en internationell klädkedja.

– Vi var i vintras på landslagets tävlingsturné i Nederländerna och Tjeckien. Det gav jättemycket att få mer rutin i stora internationella en- och tvåstjärniga tävlingar.

Janina är uppväxt med hästar på Stall Björkkärr som ägs och drivs av hennes föräldrar Riikka och Tom Kvarnström. Hemma i stallet finns, förutom Hyper Panda som ägs av Janica Wetterstein-Sohlberg och sponsras av Malmgård Sjundeå, hennes egna 6-åring Heather Nova och några andra som hon tränar.

– Utan sponsorer har vi unga ryttare svårt att ta oss vidare. Allt kostar; tävlingsavgifter, licenser, hästbil och själva hästen förstås. Jag är jättetacksam för mina sponsorer och utan mina föräldrars stöd hade det inte blivit något. Mamma är ju med och hjälper på nästan alla tävlingar. Jag hoppas att fler företag från regionen får upp ögonen för ridsporten. Det finns verkligen chans till synlighet.

Kvarnström lastar hästarna i hästbilen och kör en gång i veckan till Tavastehus på träning i Sanna Backlunds stall Hattel Horse. Samma hästbil bodde hon i under HIHS-veckan.

– Janina är en begåvad och flitig ryttare som har alla möjligheter att komma långt. I Panda har hon en trogen tävlingskumpan och segrarhäst, säger Backlund som själv kammade hem segern i öppningsklassen på HIHS.

Goda råd från toppen

Övriga västnyländska ryttare som tävlade på HIHS var bland andra Väst-Nylands Ryttares enda representant Emilia Toivola, Aada Levänen från Kirkkonummen Ratsastajat och Janniina Nikku från Evitskogin Ratsastajat, samtliga i Amateur Tour, samt Sjundeåryttaren Aida Nyman som representerar Lohjan Ratsastajat.

– För att få fler ryttare till toppnivåer i Finland krävs arbete allt från gräsrotsnivå till Ryttarförbundet. Sen måste det finnas tillräckligt med inhemska förebilder. Unga ryttare sporras att gå i sina idolers fotspår. Anna-Julia Kontio är ett bra exempel på en ryttare som lever sin dröm, säger landslagskapten Sanna Backlund.

Kontios comeback på HIHS hyllades och likaså framgångsrika 22-åriga Kyrkslättryttaren Emma Tallbergs seger i söndagens 140 cm final på hästen Arven. Söndagens världscup vanns av belgaren Gudrun Patteet på hästen Sea Coast Pebbles Z. Hennes råd till unga ryttare är följande:

– Du måste jobba hårt varje dag, vara förberedd och inte ge upp.