Hårt jobb och effektivt samarbete lyfter Berghem tillbaka mot toppen

Effektiv duo. Anatoli Michailov och Jonna Berghem har samarbetat i fem år. Arbetet fortsätter och framtiden får utvisa hur långt man kan nå. Bild: Thomas Sundström

Det är bara februari, men Jonna Berghems start på friidrottssäsongen bådar gott. Tillsammans med tränaren Anatoli Michailov riktar hon nu blickarna mot sommaren och inte minst mot EM-tävlingarna i Amsterdam.

Det är full fart inne i Kvarnbäckens friidrottshall i Helsingfors. Där har också Jonna Berghem sin bas, trots att hon är hemma från Skåldö utanför Ekenäs och har Hangöklubben HIK som förening.

– Jag bor granne till hallen och det är helt medvetet. Det är en stor fördel att bo nära träningshallen, man vinner mycket tid, säger 22-åriga Berghem.

Träningen kombinerar hon med studier. Efter att ha blivit klar kosmetolog i våras siktar hon också på att bli idrottsinstruktör.

– Jag tycker att det är bra att en idrottare har studier att tänka på också, för det ger en balans i vardagen. Sedan får det inte bli för mycket av det goda heller, det problemet hade vi kanske litet under den förra vintern, säger tränaren Anatoli Michailov.

Långt samarbete

Jonna Berghem och Anatoli Michailov träffades för första gången för snart tio år sedan och hade också kontakt efter det då Michailov var förbundets grentränare. Sedan fem år tillbaka fungerar han som Jonna Berghems personliga tränare.

Redan då, 2011, var Berghem ett stort löfte i häcklöpning. Arbetet med Siv och Yngve Lindblom som tränare – i först Ekenäs IF och sedan i HIK – hade varit lyckat och framgångsrikt.

– Att sedan Anatoli blev min nya tränare skall absolut inte ses som någon kritik mot Siv och Yngve. Tvärtom – vi hade ett bra samarbete och jag är väldigt tacksam för allt det arbete de gjorde för mig, säger Jonna Berghem.

– Absolut! Siv och Yngve har gjort ett fint jobb med Jonna. Men samtidigt är det klart att det i något skede kan bli aktuellt för alla idrottare att gå vidare och pröva något nytt, säger Anatoli Michailov.

Medaljchanser

Det var som häcklöpare Jonna Berghem slog igenom, men skador och sjukdomar har sedan ställt till det. Det är nu över tre år sedan Berghem löpte sitt senaste häcklopp.

– Det är länge sedan. Nog har jag ju gått hela tiden och sagt att det är häcklöpning som är min första gren, men nu vet jag inte riktigt mera, säger hon.

Till saken hör också att Jonna Berghem gått starkt framåt i slätlöpning. Redan i fjol var junior-EM för 22-åringar i Tallinn det stora målet. Det blev dock bara en tävling innan en skada avslutade säsongen och hemma vid datorn kunde Berghem i stället konstatera att EM-bronset på 200 meter lossande på tiden 23,49.

– Det gav en lite fadd smak i munnen. Det var ju ungefär i de trakterna som mina tider kunnat röra sig, säger hon.

Nya tag

Nu är dock Berghem tillbaka och under Michailovs ledning har hon kunnat träna bra i fyra månader. Säsongupptakten har också varit mycket bra med fina tider på 60 meter och 200 meter.

– Det har sett bra ut och det märks att Jonna tränar effektivt nu. Hon har betydigt mera kraft i sin löpning än tidigare. Sedan finns det förstås också mycket att jobba med, säger Michailov.

Själv är också Anatoli Michailov ett intressant inslag i den finländska friidrotten. Han kom till Finland som grentränare 2005 och jobbar i dag med att utveckla finländsk sprintlöpning både på klubb- och förbundsnivå.

– Totalt har jag ett 50-tal adepter i åldern 12–27 år och jag är väldig glad att jag av Finlands olympiska kommitté fått möjligheten att arbeta här, säger Anatoli Michailov som talar påfallande god svenska och finska.

Stora mål

Till Michailovs mest intressanta adepter hör också Jonna Berghem. Frågan är hur bra hon kan bli.

– Det får framtiden utvisa och det handlar förstås mest om vad Jonna själv tycker och gör. Men inte ser jag något hinder för att Jonna skulle kunna tävla om EM-medaljer och kanske springa i en VM-final. Hon är en väldigt målmedveten idrottare.

Jonna Berghem själv säger inte emot i alla fall. Satsningen är seriös.

– Samtidigt har jag varit med om så många skador att jag inte tar något för givet. Jag brukar inte heller sätta upp några längre mål än för ett år framåt. Men det är en klar sak att jag vill tävla också utanför Finlands gränser i framtiden.

EM möjlighet

Nu under hallsäsongen väntar ännu både FM och förmodligen de nordiska mästerskapen i Växjö men det stora målet är utesäsongen. Då avgörs EM i Amsterdam och då är det tänkt att Jonna Berghem skall delta på 200 meter.

– Jag har aldrig varit med om ett seniormästerskap så det är klart att det skulle vara stort. Kvalgränsen borde inte heller vara en omöjlighet om jag bara får vara frisk.

De fem–sex första stegen är otroligt bra. Sedan gäller det också att räta på sig i rätt takt och få den tajmningen att stämma.

Mycket träning krävs förstås ännu. Anatoli Michailov är också här klar i sin analys.

– Jonna är en lång löpare och det är en fördel, men det ställer också sina krav. Potentialen finns definitivt där, men det krävs ännu mera styrka och träning.

Bra start

Något som Jonna Berghem alltid har varit bra på är starten. Den ser Anatoli Michailov som en av hennes största tillgångar.

– Framför allt de 5–6 första stegen är otroligt bra. Sedan gäller det också att räta på sig i rätt takt och få den tajmningen att stämma.

Psykiskt är Jonna Berghem enligt tränaren en stark idrottare. Det märks också med tanke på alla skador och sjukdomar hon haft.

– Jag går inte och tänker på de sakerna, det sorgearbetet är gjort sedan länge, säger hon själv.

Vilken sträcka?

Den stora frågan är ännu vilken sträcka Jonna Berghem skall satsa på i framtiden. För det är klart att en huvudsträcka måste man ha och visst finns också häcklöpningen med i bakgrunden ännu.

– Det här är väldigt individuellt, men oftast är en löpare bäst i åldern 25–28 år så Jonna har tid på sig. Som jag ser det är väl 200 meter just nu Jonnas bästa sträcka och sedan tror jag också på häcklöpning i framtiden. Men då talar vi kanske mera om 400 meter än om 100 meter, säger Anatoli Michailov.

Så 400 meter häck, och inte gamla paradgrenen 100 meter häck – hur låter det, Jonna?

– Tja, jag har alltid varit litet tveksam till 400 meter häck, det känns långt. Men kanske jag får tänka om där så där sakta, säger Jonna Berghem och skrattar.

60 meter: 7,43 s. (2016, hall)

100 meter: 11,81 (2014)

200 meter: 23,76 (2013)

300 meter: 37,92 (2016, hall)

400 meter: 56,58 (2015, hall)

100 meter häck: 13,56 (2012)