Hårda vindar piskar Finland – de kommande dagarna sjunker temperaturen

Regn och snöskurar kan försämra föret runtom i landet under måndagen. Bild: Jeanette Östman/SPT

Ställvis kan vindhastigheten under måndagskvällen överstiga 20 meter per sekund, varnar Meteorologiska institutet.

Meteorologiska institutet varnar för kraftiga vindar i de mellersta delarna av landet på måndagen. Ställvis kan vindhastigheten överstiga 20 meter per sekund under måndagskvällen.

Hannu Valta, jourhavande meteorolog vid Meteorologiska institutet, säger att man redan under måndagsförmiddagen uppmätt kraftiga vindar runtom i de mellersta delarna av landet.

– Den högsta vindhastigheten har uppmätts i Tammerfors där det blåste 20,0 meter per sekund. Under kvällens gång väntas vindhastigheten ställvis överskrida 20-strecket, säger Valta.

Institutet har ändå inte gått ut med specifika varningar om dåligt trafikväder i de områden där vindarna väntas bli kraftigast.

– Det handlar om vindbyar som är kopplade till snöskurar, och som ställvis kan vara kraftiga. Eftersom de endast ställ- och stundvis försämrar sikten har vi inte gått ut med specifika varningar för trafiken.

Däremot varnas för dåligt trafikväder i Lappland, Taivalkoski, Pudasjärvi och Kuusamo på grund av snöfall.

Kyligare väder att vänta

Under resten av veckan förutspås temperaturen sjunka i hela landet. Redan under natten till tisdag väntas minusgrader på alla håll.

Dagtid väntas kvicksilvret ändå stiga över nollstrecket, men efter några dagar av vårvärme bedömer Valta att temperaturändringen kommer att kännas överraskande stor.

– De temperaturer som förutspås för resten av veckan är omkring en grad under den normala temperaturen den här tiden på året, säger Valta.

Därtill ser resten av veckan ut att föra med sig både regn och snöfall i hela landet. Endast torsdag förutspås bli en dag fri från nederbörd.

Birkaland.

Mellersta Finland.

Norra Savolax.

Kajanaland.

Västra delen av Norra Österbotten.

Pudasjärvi.

Taivalkoski.

Kuusamo.

Källa: Meteorologiska institutet