Har sporten fått bottenkänning?

Hufvudstadsbladets förre sportredaktör Stig Häggblom, skrev redan på 60-talet då vår friidrott hade bottenkänning: Friidrotten är i tacksamt läge, sämre kan det knappast bli.

Nu har friidrotten störtdykt under senare år med oförminskad fart, så man frågar sig om läget är så kritiskt, har sporten redan fått bottenkänning? Att friidrottsstandarden i vårt land är låg, tror jag de flesta medger. Men att den i dagens läge är på så låg nivå som den är, tror jag inte många är medvetna om, eller kanske de flesta anser standarden egal.

Ibland undrar jag vart de många unga lovande friidrottarna försvunnit? Det verkar som om de flesta gått upp i rök. Har vi okunniga ledare och tränare som inte mäktar med den svåra uppgiften att lotsa dessa lovande ungdomar till någon proffsig och skicklig man eller kvinna som vill jobba seriöst men varsamt med de unga löftena?

Här några exempel var våra friidrottares nivå står i dag.

Den norrman som vann långa häcken i Berlin, fick tiden 47,64. I dag mäktar ingen löpare i vårt land löpa samma sträcka utan häckar på samma tid som norrmannen.

Vi har en löpare som klarar milen på knappa 29 minuter. Kanske en som klarar 14-minutersgränsen på halvmilen. En hinderlöpare klarar 8,40. Ingen höjdhoppare är säker på 2,20 meter.

Standardhöjden i stav rör sig vid 535-550 meter. En trestegshoppare klarar 16 meter, ingen längdhoppare är säker på 7,80 meter. Högst två kastare klarar 55 meter i diskus, samma sak i slägga, högst 72 meter. Vem är säker på 80 meter i spjut? Alla andra grenar är globalt sett lika svaga.

Mina några exempel på den låga nivån kanske retar upp någon. Vill endast beskriva det hopplöst fatala läget inom finländsk herrfriidrott. Om ingenting görs snarast, kommer den finländska friidrotten förtvina. Ingen klarar kvalgränserna till större spel mera.

Min åsikt kanske verkar för pessimistisk och vilseledande från verkligheten. Meningen med denna insändare är att ge den krassa bilden av ett sjunkande skepp, som saknat en kapten alltför länge.

Vilket skepp behöver en kapten, då skrovet ligger på bottnen?

Tage Finnberg Karis

Mer läsning