Här får varje kår sätta sina spår

Magnus Gottberg, Sven Sundström, Gunnar Klingstedt och Eino Valtonen är några av de äldre scouterna som velat göra någonting för de yngre. Bild: Lina Enlund

Det är en frisk oktobereftermiddag på Davatorp. Ur skorstenen på det röda huset med vita knutar kommer rök. Det doftar gott. Inne i stugan strålar skön värme från kaminen. Man vill nästan flytta ut på landet.

Denna härlighet kan i första hand scouter i Ekenäs och Hangö njuta av framöver. På lördag hissas flaggan på nyrenoverade Davatorp. På det före detta torpet har dock scouter övernattat sedan mitten av 1960-talet. Ekenäs Svenska Scoutkårers Understödsförening (grundad 1958) disponerade över huset som staden ägde.

Under årens lopp gjordes en del renoveringar men att lappa lite här och lite där var inte nog.

– Till slut var förfallet så svårt att ingen ville vara här, säger Gunnar Klingstedt.

Under de sista åren innan renoveringen var stugan utsatt för en del ofog också, bland annat bröt sig någon in och tömde en pulversläckare i stugan, berättar Klingstedt.

"Riddargossen" Klingstedt är numera ordförande för Scouternas Understödsförening i Raseborg. Föreningen grundades 2014 för att "stödja de på hemorten Raseborg verksamma scoutkårerna ekonomiskt, materiellt och med personella resurser".

– Målgruppen utvidgades till att omfatta alla scouter i Raseborg. Det är fråga om sju föreningar totalt: Scoutkåren Ekenäs Skogsvandrare, Sjöscoutkåren Havsörnarna och Partiolippukunta Valontuojat i Ekenäs, Karis Flickorna, Karis Gossarna och Raaseporin Rautamyrtit i Karis samt Partiolippukunta Polaris i Fiskars och Stigfinnarna i Billnäs, säger Klingstedt.

År 2014 blev den nya föreningen ägare till stugan på Davatorp och ingick ett legoavtal med staden om den 2 700 kvadratmeter stora tomten. Avtalet sträcker sig till 2034.

Fyra år på torpet

Sedan 2015 har stugan renoverats, både av lokala proffs och med över 2 000 timmar talkokraft. Egentligen är det bara inredningen som återstår nu. Det är till exempel lite oklart hur sovrummen ska inredas, antagligen med hög- och lågsängar. Men hur de ska se ut och var de ska placeras får användarna fundera på.

– Varje kår får sätta sina spår, säger kassör Rabbe Kajander.

Av projektet i övrigt är det i stort sett bara renoveringen av de gamla fönstren som ännu ska göras. Den första tanken var att riva huset men det visade sig att stockstommen var frisk, tomtvarvet likaså.

Men det fanns att göra trots detta. Bjälklaget under golvet var genomruttet. Fyllningen i innertaket är utbytt och man har byggt nya bärande konstruktioner i taket.

– Huset är lite rakare och lite modernare nu – och taket helare, konstaterar Magnus Gottberg, sekreterare och stugfogde.

Farstun är ny och något större än den gamla för att det ska finnas gott om plats att hänga av sig ytterkläder som kanske behöver torka. Den kalla verandan har isolerats och kan framöver med fördel fungera exempelvis som ledarnas sovrum. Köket är nytt och modernt.

Men något rinnande vatten finns inte.

– Det är i första hand en utflyktsstuga och bekvämlighetsnivån enligt det. Det innebär till exempel att vattnet ska bäras in. Det ska vara lite kämpigt. Det skadar inte att släpa hem lite barr och lukta lite rök, säger Kajander.

Säkerheten har man ändå inte kompromissat med. I huset finns bland annat ett räddningsfönster som går att öppna med en hand, brandsläckare, märkta nödutgångar och brandvarnare.

– Det stora pluset är de separerande torrtoaletterna, varav den ena är anpassad för funktionshindrade, i det nya uthuset på 17 kvadratmeter. Där finns också ett förråd, säger Klingstedt.

Budgeten för renoveringen är 100 000 euro. Bergsrådinnan Sophie von Julins Stiftelse är den största enskilda bidragsgivaren. Övriga är Svenska kulturfonden, Stiftelsen Emilie och Rudolf Gesellius fond, Andelsbanken Raseborg och diverse privatpersoner, till exempel donerades "startpengen" på 2 000 euro som gjorde att hela projektet kom i gång av familjen Gabrán.

Flickorna först

Den första bokningen är redan gjord. Nästa helg kommer Karis Flickorna att vistas på Davatorp. Men redan i morgon är det invigning med flera tiotal scouter från Raseborg och Hangö.

– Vi betraktar Hangö nästan som en del av hemorten. Hangöscouterna har varit så trogna gäster på Davatorp, säger Klingstedt.

I understödsföreningen är man övertygad om att den renoverade stugan kommer att vara till stor nytta.

– Den är i kanten av Västerby friluftsområde. Det är traditionella tassemarker för scouter i Ekenäs. Från Ekenäs kan man cykla hit och från andra håll är det lättillgängligt med bil. Det är en bra bas för dagsutflykter eller övernattningar i närterrängen, säger Klingstedt och Kajander.

Även om stugan rustats upp för scouternas behov välkomnar man även andra grupper av besökare. Kajander nämner till exempel frivillig brandkårsverksamhet, De Utvecklingsstördas Väl och skolklasser.

– Det är upp till styrelsen att tolka vad stadgornas "scoutverksamhet" är, myser Klingstedt.

Mer läsning