Yrkesinstitutet Prakticum

Elevantal: 920 + c 100 vuxenstuderande

Ungdomsutbildningar: Automationsmontör, datanom, elmontör, fordonsmekaniker, frisör, ICT-montör, kock, kosmetikrådgivare, kosmetolog, medieassistent, merkonom,

närvårdare, receptionist, reservdelsförsäljare, servitör. Idrottsprofilering, kombistudier, studentbaserade utbildningar, spelproduktion (påbyggnad),

www.prakticum.fi/ungdomsutbildning

Gemensam ansökan: 21.2.-14.3.2017. Ansökan till yrkesutbildning för yrkesinriktade

examen som börjar hösten 2017 via studieinfo.fi

Vuxenstudier: Fortbildningscentrum Prakticum ordnar examensförberedande utbildning, examenstillfällen, fortbildningar och kortkurser inom social- och hälsovårdsbranschen,

merkantila och mediabranschen, samt inom pedagogiska området. Utbildningarna

genomförs flexibelt som flerformsundervisning (när- och distansstudier), läroavtalsutbildning eller virtuellt via nätet. 

www.prakticum.fi/vuxenutbildning

Helsingforsenheten

Jan-Magnus Janssons plats 5

00560 Helsingfors

tfn 020 7699 700

Borgåenheten

Alexandersgatan 20

06100 Borgå

tfn 020 7699 780

16-åriga Alexandra Timonen från Hangö och 18-åriga Samuel Sporre från Åland har ända sedan barnsben vetat vad de vill syssla med. Skönhet för Alexandras del och bilar för Samuel.

- Hudvård har alltid intresserat mig. Att komma till Prakticum var självklart, säger Alexandra som är första årets kosmetologstuderande.

- Jag har alltid varit bilintresserad och hållit på med motorsport sedan jag var 5 år. Jag hade hört gott om Prakticum och ville studera på fastlandet eftersom jag mest tävlar här, berättar Samuel som kör rally på FM-nivå och studerar andra året till fordonsmekaniker.

Boendet har ordnat sig galant. Alexandra bor hos sin faster i Helsingfors centrum och Samuel delar lägenhet med en annan ålänning i Munksnäs.

- Allt har motsvarat mina förväntningar hittills. Det bästa är ansiktsvården att få lära sig djupare om alla behandlingar. Det svåraste är att lära sig alla termer på latin, konstaterar Alexandra.

- Det är faktiskt en bra utbildning och att få fixa på bilarna och motorerna är helt klart bäst. Att jobba med kundbilarna är kul, man får testa på arbetslivet direkt. Samma gäller praktiken, säger Samuel som innan jul hade åtta veckor inlärning i arbete på Volvo.

Framtiden ser ljus ut

- Jag kan bra tänka mig att både starta eget och jobba hos andra. Att få komma ut till andra länder skulle vara jättefint, säger Alexandra.

- Kanske jag börjar jobba direkt och tjäna egna pengar så jag har råd att betala allt själv. Min egen rallybil är i Riihimäki hos min mekaniker. Årets första tävling är nästa helg i Jyväskylä, säger Samuel.

I och med Samuels rallykarriär är han också involverad i gränsöverskridande specialkursen Team Prakticums bilsportsatsning. Det handlar om rallysprint, bilen är en Toyota Starlet och några av lärarna är chaufförer. Fordonsmekanikerna tar hand om själva bilen och får i tur och ordning snurra maskineriet och pröva på att vara allt från stallchef till mekaniker. Kock- och servitörstuderande är med på tävlingar och sköter cateringen och medieassistenterna filmar och fotar.

Viktig information

Det finns några vanliga missförstånd inom kosmetolog- och reservdelsförsäljarutbildningen som Prakticum gärna rättar till.

- Många tror att kosmetologutbildningen handlar om makeup. Det är helt fel, en kosmetolog tar hand om huden. Vill man bli make up-artist så gäller det att först ta grundutbildningen och sedan make up som påbyggnad, säger kosmetologlärare Maria Silvola

Jämfört med fordonsmekanikerlinjen så är reservdelsförsäljarinriktningen inte lika populär. Det har högst antagligen att göra med den missvisande titeln.

- Vi ville att det skulle heta teknisk försäljare för kompetensområdet är mycket större än bara reservdelar. Men det är utbildningsstyrelsen som bestämmer, förklarar prorektor Karl-Erik ”Kalle” Nylund.

Skillnaden mellan mekanikern och tekniska försäljaren är klar. De två första åren studerar man tillsammans sedan väljer man inriktning.

- Stora verkstäder har skilda reservdelshanterare och jobb finns hur mycket som helst även här, intygar prorektorn.

Kundservice är ledordet inom Prakticums yrkesutbildningar. På bilsidan sköter man kundarbeten i den egna verkstaden samt butiken, även i samarbete med Fixuskedjan, och i Prakticums egen salong PrakticBeauty görs skönhetsbehandlingar. Utrustningen är toppmodern och studerande lär sig den allra senaste teknologin inom alla branscher om det så är elbilar eller hudvårdsapparatur.

- Hudvård är ingen lek och hygienen är viktig. Man måste lära sig att förstå allvaret i jobbet. Kosmetologerna säljer sig själva och måste göra sig populära hon kunden. En bra kosmetolog vet när kunden vill prata eller ej och är alltid själv fräsch, avrundar Maria Silvola.