”Här får alla vara sig själva och se ut precis som man gör”

För tredje året i rad ordnades i dag en prideparad med efterföljande program i Raseborg. Bild: Sofia Westerholm

”Jämlikhet och kärlek”, ljöd ropen från det omkring hundra meter långa tåget som gick längs Karis gator i dag. Trots att regnet hotade bakom molnen, var det många som vågat sig ut för att delta i Raseborg Pride 2018.

Syftet med Raseborg Pride är att sprida kunskap och medvetenhet om HBTQIA samtidigt som man också vill ge alla en plats att synas – oberoende av hur man ser ut och vem man är.

För tredje året i rad ordnades i dag (1.9) en prideparad med efterföljande program i Raseborg. Paraden, som gick av stapeln i Karis, lockade till sig folk i alla åldrar. Färggranna kläder, ballonger och flaggor rådde det ingen brist på då folkmängden tog sig fram genom staden.

Det var kompisgäng, hela familjer, företag, föreningar och organisationer som samlats för att visa sitt stöd för HBTQIA-personer och för olikheter i vårt samhälle. HBTQIA är ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, intersexuella, transpersoner, assexuella samt andra personer med queera uttryck och identiteter.

Med i paraden fanns Kårkulla samkommun med ett helt gäng glada personer. De hade valt att först delta i själva paraden och sedan ställa upp ett försäljningsbord vid den efterföljande parkfesten. På försäljningsbordet stod uppradat hantverk av alla de slag i färggranna färger.

– Vi har gjort allt vi säljer själva, berättar Hanna Grandell.

De fick välja mellan att delta i Raseborg Pride eller Ekenäs Skördefest som råkade gå av stapeln samtidigt. Valet föll på pridefestivalen.

– Det känns så viktigt att vara med på pride för här får alla vara sig själva och se ut precis som man gör, säger Sofia Lindeberg.

– Precis, det handlar inte bara om att acceptera olika sexuella olikheter utan olikheter överlag, tillägger Grandell.

Regnet skrämde inte

Prideparaden startade klockan 12 och pågick en knapp halvtimme. Men efter det var evenemanget långt ifrån över. Efter att ha paraderat genom staden, samlades evenemangsdeltagarna till en gemensam parkfest vid restaurang Köttkontrollen. Det bjöds på ett flertal musikuppträdanden bland annat av Tika Sevón Liljegren och av Robin Hund & Hans glada orkester.

Lilla Luckan fanns också på plats och bjöd på trollkonst och show för familjens yngsta.

– Det är viktigt att barn redan i tidig ålder får ta del av evenemang som pride och se att olikheter är okej. Barn har inte fördomar på samma vis, säger Pamela Andersson från Lilla Luckan.

Kompisgänget Peppi Mäkinen, Anni Lahti, Emmi Lahti, Elsa Kantanen och Siri Möller hade i veckor på förhand planerat klädsel och sminkning för dagen. Att det regnade på förmiddagen störde dem inte det minsta.

– Vi packade bara med oss regnrockar för säkerhetsskull. Lite regn skulle inte hindra oss från att delta, säger Emmi Lahti.

Flickorna har fått sin kunskap om prideevenemang och vad de innebär från sina föräldrar och från internet. Nu vill de sprida den kunskapen.

– Pride visar att alla får finnas och att det är okej att vara olika. Om många deltar i sådana här evenemang så sprids kunskapen och då vågar också allt fler stöda framöver, säger Mäkinen.

Bästa medicin mot fördomar

Bakom Raseborg Pride står en arbetsgrupp med omkring 12 frivilliga personer, som med uppbackning utifrån, kunnat genomföra evenemanget.

– Vi i arbetsgruppen har stått för planeringen men sedan har många lokala företag stött ekonomiskt eller genom att erbjuda sina utrymmen, säger Melinda "Dizi" Lönnberg, som också fungerar som konferenciär under parkfesten.

Lönnberg berättar att det varit mycket arbete med att få ihop allt. Hon är ändå enormt glad att det lyckats så bra och att så många ställt upp och hjälpt frivilligt.

– Det känns helt otroligt att så många är med på olika håll. Utöver paraden och parkfesten kunde deltagarna dessutom se en gratis filmvisning på Bio Pallas samt delta i en regnbågsmässa i kyrkan. Och till kvällen blir det pridefest på Art Café Serendipity.

Huvudansvaret för arbetsgruppen har burits av Paula Ikonen. Hon håller med Lönnberg om att det ligger enormt mycket arbete bakom evenemanget, men tvekar inte en sekund på om det varit värt det.

– Man behöver bara blicka ut över folkmängden här för att känna att det är värt allt jobb, säger Ikonen.

– Det är ett faktum att fördomar mot olikheter finns, såväl medvetna som omedvetna. Jag tror på att bästa medicinen är att synliggöra och sprida medvetenhet, att visa att alla får finnas och synas, säger Lönnberg.