Skratt eller gråt

Har du någonsin tänkt på hur stor roll miner, gester och tonfall spelar då det gäller att göra sig förstådd? Man kan lätt tänka att det enbart är orden man säger högt som styr hur andra uppfattar en. På sistone har jag varit med om flera situationer där kroppsspråket fallit bort och det har visat hur stor roll miner, gester och tonfall egentligen spelar. Även forskningen stödjer min uppfattning här. Omkring 80 procent av en persons tolkning av en annan baseras bevisligen på den icke-verbala kommunikationen.

Som jag nämnde, har jag själv kommit i kontakt med situationer där man tydligt märkt kroppsspråkets betydelse. Jag flyttade under sensommaren till Stockholm och har under höstens gång hållit kontakten hem via olika sociala medier. I samband med detta har emojier börjat spela en allt större roll i mitt liv. För dem som inte är bekanta med emojier, så är det olika symboler, till exempel leende ansikten, hjärtan och ballonger. Dessa läggs till i skriven text för att uttrycka. Jag har insett hur bra det är att dessa emojier existerar då man inte med tonfall och miner kan se till att andra förstår en rätt. Men jag har också insett att det inte alltid är så problemfritt som jag först fick det att låta. Vi belyser detta med ett klockrent exempel. Jag skickar "jag saknar dig" följt av en emoji som sänder i väg en puss till min mamma. Vad svarar hon då? "Jag saknar dig massor kära dotter" följt av en emoji som skrattar så att tårarna sprutar.

Skulle jag inte känna min mamma så väl, hade jag trott att hennes svar var 110 procent fyllt av sarkasm tack vare emojin. Under vårt följande telefonsamtal passade jag dock på att nämna att symbolen som hon använt, betyder att man garvar så tårarna sprutar och inte att man är ledsen. "Oj, då blev det visst lite fel. Haha, jag som tolkade den som att man grät."

Med ett avstånd på omkring 400 kilometer mellan mig och mina nära och kära, är jag tacksam över emojierna, över möjligheten att skicka ett hjärta åt min bästa vän och över att kunna krydda mina meddelanden med bilder som ger texten känslor. Men jag har också lärt mig att precis som kroppsspråk kan tolkas på flera olika vis, kan även de små symbolerna det.

Sofia Westerholm Reporter