Här återskapas krigsscenen

Till lugnet. Akpene från Ghana har flyttat till lugnet i Bromarv från Helsingfors. Nu är hon praktikant vid bygget av läktaren för Okänd soldat. Bild: Lina Enlund

En dröm som närts under många långa år börjar bli verklighet i skogen i Harparskog. En läktare för 810 personer växer fram för sommarens storsatsning.

– Nej, man måste få plats att röra sig. Vi har ju en hästkärra också som ska få plats. Och pansarvagnen måste helt in, det räcker inte med tak.

Kerstin Karlberg, producent för storsatsningen på friluftsteatern Okänd soldat i Harparskog, har fått vänja sig vid att hantera allt från grus till pansarvagnar på väg mot premiären i juni. I skogen intill löpgravar och autentiska krigsmiljöer från Harparskoglinjen, växer nu läktaren för 810 personer fram.

– Det goda med projektet är att vi har kunnat ändra oss då vi fått en bättre idé. Läktaren sökte också länge sin plats innan vi slog fast att den ska byggas så här, med ryggen mot Hangö och kvällssolen, säger hon när hon tar emot oss vid byggplatsen.

Byggarbete med kreativ galenskap

Byggarbetet har hållit på sedan början av december och har krävt många kreativa lösningar. Den som löst många av utmaningarna och även varit på plats under hela byggtiden är lokala byggföretagaren Frank Söderström.

– Det är inte varje dag man bygger en scen och en läktare. Det har varit intressant och krävande. Det är skojigt att vara med om att jobba med teatermänniskor, säger han.

– Och se den kreativa galenskapen. Under arbetets gång har vi också testat pyroteknik, gjort provsprängningar och sånt, säger Karlberg.

Till sin hjälp har byggarbetarna haft praktikanter från Axxell, Novia och Edupoli. En av dem är Akpene från Ghana, som studerar vid Edupoli i Borgå men nyligen har flyttat till Bromarv.

– Byggbranschen är min passion. Det här projektet har varit jätteroligt – inte när det är kallt ute, men vackra dagar som i dag är det jätteroligt, säger hon.

– Jag är stolt över mig själv, stolt över att jag fått vara en del av att bygga det här, säger hon.

Containrar som förråd

En av de kreativa lösningarna med läktaren har varit det Karlberg kallar uppochnervända takstolar, en konstruktionsmodell som gjorde byggandet snabbare och enklare. En annan är att konstruktionen utnyttjar containrar, så att var och en av de tre läktarsektionerna är byggda på två containrar per sektion.

– Dem utnyttjar vi som förråd. Det är både ekologiskt och praktiskt – när vi är klara med projektet kan vi sälja containrarna, och det gör det också lättare att ordna med bevakningen då allt är koncentrerat på samma ställe, säger Karlberg.

Vad ska hända med läktaren när alla föreställningar är avklarade?

– Nu bygger vi bara, rivningen får vi ta sen, säger Karlberg.

Många pusselbitar

Okänd soldat är en omfattande produktion. Innan premiären den 15 juni finns det otaliga pusselbitar som ska falla på rätt plats. I centrum för pusslandet står Karlberg, som är den som är heltidsanställd för projektet. Till sin hjälp har hon en aktiv styrelse, några projektanställda och många engagerade funktionärer.

– Jag har önskat mig ett stort projekt och det har jag fått.

Parkering, toaletter, servering, utbildning av funktionärer och bevakning är bara några av de element som Karlberg ansvarar för. Dessutom kommer föreningen att anlägga en liten krigsstig med informationstavlor intill arenan. Orsaken är att publiken kan avnjuta ärtsoppa före föreställningen men för att mäkta med så många som möjligt måste besökarna få matturer. Den första turen är två timmar före föreställningens början.

– Som en liten kompensation för att de kommer hit så tidigt får de en liten guidning längs stigen. Där kommer också att finnas fyra infotavlor. De handlar om fronten, Harparskoglinjen, fortsättningskriget och skärgårdsstriderna.

Ärtsoppan serveras av marthorna och för pausserveringen står soldathemsföreningen.

Förverkligar långvarig dröm

Läktaren och scenen ska vara klara till första maj. Därefter börjar utomhusrepetitionerna som håller på till premiären i mitten av juni. Alla roller är besatta, men några statister finns det ännu plats för.

Hälften av biljetterna, alltså 10 000 stycken, är sålda, och hälften kvarstår. Mottagandet har varit gott och Kerstin Karlberg är nöjd.

– Vi förverkligar en dröm som kulturkretsar har haft sedan 1990-talet om att göra Okänd soldat just här. Vi har inte gjort det lättare för oss genom att för det första översätta den till svenska och för det andra göra den på båda språken med samma skådespelare under samma säsong.

Okänd soldat

Utkom i bokform 1954.

Har översatts till 23 språk.

Pjäsen i Harparskog baserar sig på Edvin Laines och Olavi Veistäjäs dramatisering av boken från år 1966.

Översättningen av pjäsen har gjorts av Lena Selén och Berndt Gottberg. Det är första gången pjäsen framförs på svenska.

För regin står Erik Pöysti.

15 föreställningar ges på svenska och 10 på finska.

Pjäsen är en del av det officiella programmet för Finlands 100-årsjubileum.