Här är visionerna för Ingåstrand

Oihonna. En flytande semesterby hör till det koncept som presenteras i förslaget Oihonna.ä Bild: Skiss

Ett utsiktstorn, ett hotell och en flytande semesterby hör till de visioner som presenteras för Ingåstrand.

Bidragen i arkitekturtävlingen om hur området längs stranden österom torget och köpcentret Strand ska utvecklas har offentliggjorts. Bland de fem arkitekturförslagen finns både småskaligt, ekologiskt byggande och mer storslagna planer med lyxigt boende och hotell vid havet.

– Det är trevligt att se att de som lämnat in sina bidrag har tagit det här på allvar och satt sig in i saken. De kommer med intressanta lösningar, säger Ingås kommundirektör Jarl Boström.

Stadsodling och sommarbodar

De fem förslagen heter Ingåstrands toppar, Patio, Oihonna, Strandpromenaden och View. Ingåstrands toppar inkluderar ett torn vid torget, som skulle inhysa turistinformation och fungera som utsiktsplats över kommunen. Tornet skulle fungera som ett nytt landmärke för kommunen. Förslaget innehåller också element som strandpromenader, platser för stadsodling och en simbassäng.

Också förslaget View innehåller ett nytt utsiktstorn eller en fyr vid åmynningen. Förslaget vill skapa en by vid stranden, med brädfodrade hus med sadeltak. Höghusen ska vara mörka för att bevara kustvyn. Bland de aktiviteter som visioneras i planen finns en agilitybana för hundar, en idrottspark, friluftsstråk och en strandbastu.

Förslaget Patio fokuserar på ekologiska bostadsområden, byggda i trä. Bostäderna skulle byggas som ett pärlband mellan kommuncentrum och ett parkområde som ska skapas längs stranden. Här finns både villor, små höghus och terrasshus med bostäder i olika storlekar, från 50 kvadratmeter till 200 kvadratmeter. I förslaget utvidgas köpcentret Strand och strandbodar eller sommarserveringar kantar torget.

I förslaget Oihonna ingår bostadshus i samma stil som köpcentret Strand. Här finns ett havsbad, en gästhamn med bastu och strandrestaurang och en flytande semesterby. Uteserveringar vid havet ger förslaget en nästan centraleuropeisk känsla och påminner om Hangös strandbodar.

Säsongsbetonade kiosker, en bastuvärld, strandvillor, små höghus och flytande hus är en del av innehållet i förslaget Strandpromenaden. Enligt presentationstexten är flytande hus en outnyttjad resurs i Finland. Strandpromenaden vill bevara trädbeståndet och en del av strandvassen. Också det här förslaget fokuserar på husbyggande i trä.

Lång väg till verkligheten

De storslagna idéerna presenteras som det brukar i arkitekturtävlingar med glassiga bilder. Verkligheten kommer knappast att motsvara något av förslagen ett till ett.

– Det här är en idétävling. När det vinnande konceptet är valt börjar detaljplaneringen i kommunen, och den sker i dialog med planeringen av själva husen, säger Jarl Boström.

Juryn strävar efter att utse en vinnare inom april. I juryn sitter Boström själv, t.f. planläggningschef Marja Kuisma, kommunfullmäktiges ordförande Robert Lemström (SFP) och andra vice ordförande Maria Isoaho (Gröna). Dessutom har de som lämnat in sina bidrag fått utse en gemensam representant och arkitektförbundet sin representant.

Alla bidrag presenteras på kommunens webbplats, www.inga.fi.

Mer läsning