Här är artiklarna som lästes flitigast på Västis webb den senaste veckan

"Du ska kunna göra det som du kan göra i ett vanligt garage", säger Fredrik Kantola (bilden) om det företag han har öppnat tillsammans med Björn Sjölund. Bild: Lina Enlund

Ett nytt företag, en intressant satsning och ett oväntat avsked. Det är saker som har engagerat Västra Nylands läsare på webben de senaste dagarna.

FÖRETAG. I september öppnade Björn Sjölund och Fredrik Kantola ett nytt företag i Karis. Pesuhalli ger kunderna möjlighet att själva sköta sitt fordon i ett obemannat garage. Du bokar det utrustade garaget på webben och även betalningen sker digitalt.

– Garaget är öppet dygnet runt hela veckan. Även om det i vanliga fall går att boka garaget högst ett dygn är det också möjligt att boka flera dagar på raken, men då måste man kontakta oss. Om man till exempel ska polera en båt kan det behövas längre tid, säger Fredrik Kantola.

Klicka här för att läsa hela artikeln.

TUNG TRAFIK. Under den senaste veckan räknade västnyländska aktörer den tunga trafiken utanför Ekenäs. Det var en del av ett landsomfattande projekt som skulle kartlägga den utländska tunga trafiken på Finlands vägar.

– Skal använder uppgifterna för effektbedömning i sin intressebevakning. De finska långtradarna räknas för sig, precis som de ryska och detsamma gäller sedan den övriga tunga trafiken, säger Stig-Henrik Sjöblom som är ordförande för Västra Nylands yrkesbilister.

Såväl Karis FBK som Snappertuna FBK räknade trafiken utanför avtaget till Leksvall på riksväg 25 och slutligen visade det sig att sammanlagt 1 349 tunga fordon registrerades under ett dygn. 8,5 procent av dem var utländska.

Klicka här för att läsa hela artikeln.

Stig-Henrik Sjöblom (t.v.) och Fredrik Nyman deltog i projektet. Bild: Jesper Sundström

SATSNING. Tekniska nämnden i Raseborg har godkänt Peter Wentzels och bolaget Sjölyckans anhållan om att få arrendera ett cirka 4 200 kvadratmeter stort landområde av en fastighet vid Västerby strandväg i Ekenäs. Wentzels företag utför motorservice och reparationer av båtar och fartyg.

– Min tanke är att grunden är att skruva på båtar, men jag är jätteintresserad av att göra något för turismen, vi måste få ut folk i skärgården, säger Wentzel.

Klicka här för att läsa hela artikeln.

Peter Wentzel slår gärna ett slag för skärgårdsturism. Bild: VN-arkiv

FOTBOLL. Inför starten i den övre slutserien i herrfotbollens division 1 fattade Ekenäs IF det oväntade beslutet att sparka tränare Guillem Santesmases. Klubbledningen hänvisade till uteblivna resultat medan varken Santesmases eller hans ersättare förstod varför spanjoren hade sparkats.

– Vi är inte långt från fjolårets placering och jag tycker inte att säsongen har varit en katastrof, sade Santesmases efteråt.

Klicka här för att läsa hela artikeln.

Läs också: Kommentar: EIF:s märkliga tränarbyte väcker bara frågor

Guillem Santesmases avsked har väckt stor uppståndelse. Bild: VN-arkiv/Lina Enlund