Hantverkardagen höjer upp barn och flyktingar

Nöje. Emilia Hagström tycker att det är extra roligt då man själv får pyssla ihop olika föremål. Bild: Sofia Westerholm

Årets Hantverkardag i Ingå lockar folk från såväl Finland som från utlandet. Satsningen går detta år särskilt på att inkludera barn och flyktingar i hantverkeriet.

Hantverkardagen ordnas i dag (16.7) för 43:e gången på Museigården i Ingå. I fjol nådde evenemanget rekordpublik, i år väntas minst lika många besökare. I evenemanget deltar över 50 hantverkare med sina egengjorda produkter. En del både säljer och visar hur produkterna görs medan andra enbart lär ut hur de skapar sina föremål.

Bakom Hantverkardagen står Ingå Marthaförbund tillsammans med Ingå kommun och Ingå musei- och hembygdsförening.

Marthorna valde i år att under evenemanget särskilt fokusera på de yngsta i familjen samt på de nyanlända flyktingarna. Flyktingar från Ingahemmet deltar genom att sälja egengjorda potatisplättar samt genom att pryda folks händer med vackra hennatatueringar.

– Hantverkardagen är årets höjdpunkt och självklart vill man visa det bästa. De nyanlända ville själva vara med och vi välkomnade dem med öppna armar, säger Ingå Marthaförenings ordförande Hilkka Olkinuora.

Även en särskild fokusering på barnen gjordes i år. Genom att låta barn prova på olika hantverk och pyssel hoppas man kunna bevara den gamla traditionen att skapa föremål själv med sina egna händer.

– Om vi inte fokuserar lite extra på att lära vidare hantverk åt barnen så är jag rädd att hantverkeriet i framtiden dör ut, säger Ingrid Signell som för andra året i rad säljer sina reparbeten och lindukar under Hantverkardagen.

Även Konstens vänner i Ingå har valt att särskilt beakta barnen denna dag. Intill Hantverkardagen, ordnar de Barnens konstdag för familjens yngsta medlemmar.

– I fyra olika workshoppar får barnen lära sig att skapa föremål med sina egna händer. Deltagandet är helt gratis för det är så viktigt då evenemang ordnas för barn, att alla har samma möjlighet att delta, säger Karin Björklund-Rissanen från Konstens vänner i Ingå.

Femåriga Emilia Hagström kommer från Nacka i Sverige. Hon besöker Hantverkardagen tillsammans med sin familj och stortrivs bland alla hantverk.

– Jag pysslar mycket hemma och tycker det är extra roligt då man själv får prova på att pyssla här.

Hon har aldrig vävt förut men är nu i full gång med att väva en egen liten väska under ledning av Anja Snellman.

Mer läsning