Hans kolumn om rasism gav guld i Argh

Vinnare. Fredrik "Fred" Shaw, 18 år, valde att skriva en kolumn om rasism. Han skickade in sitt bidrag till kolumntävlingen Argh och vann. Han går sista året vid Ekenäs gymnasium. Bild: Lina Enlund

Ekenäskillen Fredrik "Fred" Shaw tog hem segern i kolumntävlingen Argh med sin text "Du ser ju inte utländsk ut".

Fred Shaw är en kille på arton år. Han brinner för ämnet fysik, gillar att debattera och "råkar vara bra på att skriva essäer" som han formulerar det. Så bra att han tog hem första priset i kolumntävlingen Argh, som Svenska modersmålsföreningen i Finland ordnar med bidrag från Svenska kulturfonden.

– Jag skrev om rasism i Finland utifrån egna tankar, erfarenheter och från ett eget perspektiv, säger Fred Shaw.

Rubriken Du ser ju inte utländsk ut är ett citat av en kompis. Samtalet han och kompisen förde var relaterat till mångkulturalism, rasism och utanförskap.

Fred Shaw var åtta år när han flyttade från London till Ekenäs med sin familj. Hans mamma är finsk-britt och pappa britt, och hemspråket har alltid varit engelska. Han kom därmed från ett mycket mångkulturellt samhälle till ett samhälle med få personer med utländsk bakgrund.

Han vet att rasism förekommer i Finland. Att han med utländsk bakgrund ändå inte upplevt rasism riktad mot honom är något han reflekterar över i sin kolumn.

Hans modersmålslärare Mikaela Hemmälin har följt honom under hans gymnasietid och vet att han är målmedveten och driven. Hon har också sett att han har jobbat målmedvetet med språket.

– Jag blir så glad. Det är roligt att se när elever anstränger sig, försöker och sedan lyckas, säger hon.

Hemspråket är engelska

Vanan att diskutera och argumentera har han fått hemifrån och från middagsbordet där ivriga diskussioner är vardag. Debatterna har gett honom ett intresse för och en medvetenhet om samhället – en orsak till att han dagligen läser lokala, nationella och internationella nyheter.

Hans förmåga att formulera och uttrycka sig väl i skriven text har gynnat honom i studierna vid Ekenäs gymnasium, men på frågan om den här förmågan är något han vill använda sig av i framtiden svarar han nekande och förklarar:

– Jag gillar fysik.

Han skrev L i fysik i studentexamen och har redan målet satt för framtida studier.

– Jag har sökt till universitetet i Cambridge och några andra engelska universitet. Nästa onsdag är det inträdesprov.

Det blir troligen en flytt till England för pristagaren Fred Shaw, och hans känslor är tudelade.

– Det ska bli roligt att åka tillbaka till England, men samtidigt är alla kompisar kvar här.

Men innan han ger sig av till England för att skriva inträdesprovet ska han på lördag vara på Helsingfors bokmässa för att ta emot priset på tusen euro, läsa sin kolumn och delta i en debatt.

Tävlingen är för alla studerande vid svenskspråkiga gymnasier och inom yrkesutbildningen i Finland. I år skickades drygt 60 bidrag in.

Kolumnen ska ha max 3 000 tecken om ett valfritt tema.

Övriga pristagare var Elin Laihorinne (Pedersöre gymnasium), Fanny Lindholm (Borgå gymnasium) och Alfred Backlund (Topeliusgymnasiet i Nykarleby) fick hedersomnämnande.

I årets jury satt Jeanette Björkqvist, Johanna Holmström och Petter Wallenius.

Kolumntävlingen ordnas med bidrag från Svenska kulturfonden.

Mer läsning