Hanko Pride har fått sin beskyddare

Katariina Souri är officiell beskyddare för Hanko Pride-festivalen. Bild:

Medieprofilen Katariina Souri har utsetts till officiell beskyddare för Hanko Pride-festivalen. Hon vill med eget exempel visa att kärlek över könsgränserna är möjlig.

Katariina Souri har många strängar på sin lyra. Hon är bland annat känd som manusförfattare, målare, modell, konstnär och kolumnist.

Nu har hon även utsetts till officiell beskyddare till Hangös Pride Festival. Festivalen är den första i stadens historia och går av stapeln 19–21 augusti.

Vill jobba för tolerans

Souri säger i ett pressmeddelande att hon för det mesta försökt vara öppen om även svåra saker i sitt privatliv, men att hon tidvis varit tvungen att skydda sig från offentligheten.

Därför vill hon arbeta för att alla skall ha rätt att vara sig själv och leva utan begränsningar. Hon vill verka för öppenhet, tolerans och överskridande av gränser.

I början av 2016 gick Souri ut med att hon levde i ett förhållande med en annan kvinna. Då upptäckte hon att Finland fortfarande är ett heteronormativt samhälle.

– Det visade sig att jag hade fel då jag trodde annat.

Flera faddrar

Förutom beskyddaren har Hanko Pride ett flertal faddrar. Bland de som redan utnämnts finns riksdagsledamot Antero Vartia, fitness-profilen Jutta Gustafsberg samt några till. Flera faddrar kommer att utses under förberedelsernas gång. Katariina Souri öppnar festivalen den 19 augusti.