Hanko Fotofestival fortsätter i höst

Nya krafter. Viveka Rabehl är glad över förtroendet att lotsa Hangös egen fotofestival, som startade 2014, vidare. Bild: Johanna Lindholm

Ett tag såg det osäkert ut om Hanko Fotofestival skulle få en fortsättning. Efter att ha fått en ny verksamhetsledare i Viveka Rabehl är man på god väg med förberedelserna för årets festival.

Redan i fjol varslade eldsjälarna i Hanko fotofestival om att krafterna att arrangera fotofestivalen började tryta.

Som tur var fanns det en grupp som var villig att ta över ansvaret med en ny samordnare, nämligen Viveka Rabehl från Raseborg. Viveka är redan bekant för många Hangöbor, i och med att hon gett ut några fotokalendrar med sin kusin Peter Lundqvist.

– Man kan väl säga att jag blev kapad. Men skämt åsido, det känns bra att fortsätta utveckla ett fungerande koncept, säger hon.

Av de gamla styrelsemedlemmarna är det endast Tapio Kekkonen som kvarstår, och Viveka är glad över att ha en person som kan dela med sig av erfarenhet och idéer.

– I år gör vi inga större förändringar, utan provar oss fram. Vi behöver ju inte uppfinna hjulet på nytt.

I och med att styrelsen också fått flera nya namn, kommer samarbetet med Raseborg förmodligen att öka.

– Det ser jag enbart som positivt, städerna kompletterar varandra motivmässigt.

– Området är kanske också lite i minsta laget för att ha två egna festivaler, säger Tapio.

Koncentrerat program

Temat för nästa år är redan spikat, liksom gästföreläsarna. I höst granskas "Naturen och vi i förändring" och några av de namn som medverkar är Mikael Kilpi och Jan Fast, båda kända i Hangö för sina respektive projekt. Övriga är Jan Kaila, Carl Irjala, Sanni Seppo och Kimmo Ohtanen.

I år har man koncentrerat det mesta av programmet till stadshuset. Det har under tidigare år visat sig att deltagarna gärna vill delta i de flesta programpunkter som ordnas, och då har tiden inte alltid räckt till att vara överallt. Festivalen inleds 31.8 med Pre-Foto party i Casino och avslutas med en fotoshow på Regatta Spas vägg på lördag kväll. Däremellan är det föredrag, utställningar och prisutdelning åt vinnaren i årets tävling i stadshuset.

Temat för årets fototävling är H2O och tävlingstiden är 1.1–31.8. Anledningen till att man valt vatten som tema är det är ett otrolig mångsidigt motiv och så är elementet så påtagligt i Hangö.

Utförligare information om festivalen och tävlingens regler finns på de egna webbsidorna och Facebook.

Mer läsning