Hangöregattan gav en hemmaseger

Lyckat. Årets Hangöregatta är över och deltagarna var nöjda. Bild: Jenny Blomqvvist

Segling Henrik Tenström vann tillsammans med sin besättning på båten Sara of Hangö, sexornas klass under Hangöregattan i helgen.

Hangöregattan körde i gång på fredagen och fortsatte hela helgen. 207 båtlag hade anmält sig till den klassiska tävlingen och en av segrarna var den här gången Hangö segelförenings Henrik Tenström. Tillsammans med den övriga besättningen på Sara of Hangö vann man nu sexornas klass.

– Det var bra, även om vi hade lite problem med dimman och vinden. Det var aningen hård blåst för sexor, säger han själv.

Han berättar vidare att besättningen bestående av fem man, nu hade en ny medlem.

– Förstås är det lite annorlunda att ha en ny medlem med, det tar tid att lära känna varandra. Men vi fick ändå till en bra segling och visst anade vi hela tiden att det fanns goda chanser.

Dock säger han att man bör komma ihåg att det inte är lätt att vinna.

– Det är klart att det finns flera bra båtar och besättningar, men vi klarade av att slå dem och ta en seger.

Tenström tog nu den enda lokala segern, men en del båtar höll sig ändå framme. I samma klass var HSF:s Eero Lehtinen och besättningen på båten Toy fjärde.

I Lys 2–klassen, blev Mikko Ristimäki och Kukunor tredje. Han representerade HSF, precis som Stefan Bergström som i samma klass blev nionde med båten Hakuna Matata.

Men också Hangö udds segelsällskap deltog, Leif Nordström var åttonde i Lys 1–klassen, medan Tom Vatanen kom i mål som sjua med sin hajbåt.

Lyckad regatta

Kalle Niemi från HSF, var tävlingsledare under årets regatta. Han berättar att man är nöjda med arrangemangen.

– Förstås kan alltid någonting göras bättre, men som helhet var det bra. På lördagen orsakade dimman lite problem, men med undantag av några starter på den yttersta banan kunde allting ordnas, säger han.

Men han säger ändå att deltagarna är så pass vana att de inte tar någon större stress över sådana saker.

– Det har inte kommit någon negativ respons. De som tävlar har varit med förut och vet hur det går till.

Förstås vill HSF som arrangörer erbjuda en bra regatta. Men Niemi säger att man också gläds över hemmaframgångar, som till exempel Henrik Tenströms seger.

– Båda två är viktiga och den här gången var det flera som seglade bra.

Med den 110:e regattan undan, börjar föreberedelserna för nästa.

– Vi skall utvärdera hur det hela har gått och finns det rum för förbättringar, gör vi sådan. Men först skall vi ändå fokusera på sexornas FM som är i full gång, säger Kalle Niemi.

De körde i gång på tisdagen och bland annat Henrik Tenström deltar tillsammans med sin besättning.

– Vi hoppas på framgång och även här borde det finnas chanser, säger han.