Hangölopp ordnas för tionde gången

Jubileumslopp. Östersjö maraton avgörs för tionde gången. Bild: Thomas Sundström

I dag är det dags för den tionde upplagan av motionsloppet Östersjö maraton. Arrangörerna hoppas på ett deltagarntal mellan 500 och 600 löpare.

I dag går startskottet för årets Östersjö maraton. Inför loppet hade drygt 400 löpare anmält sig, men Johan Stenman som hör till arrangörerna säger att antalet är större än så.

– Man registreras som anmäld endast om man har betalat deltagaravgiften, vilket alla ännu inte har gjort. Deltagarna är egentligen flera och vi hoppas på 500–600 löpare. Men redan nu är siffran bra, säger han.

Stenman representerar Hangö brandmannaförening, som håller i trådarna för arrangemangen i samarbete med HIK-friidrott.

Deltagarna kan löpa ett vanligt maraton eller välja ett halvmaraton. Dessutom finns även en 10,5 kilometer lång sträcka.

Jubileum

Östersjö maraton ordnas i år för tionde gången och Stenman säger att det uppmärksammas med ett lotteri. En Jopo-cykel kommer att lottas ut bland deltagarna.

Under loppets inledande år gick en del av banan vid Smörmagasinet i Hangö. Så är det inte längre och den nya rutten har lett till att loppet har blivit smidigare.

Stenman säger att deltagarnas respons kring själva banan brukar vara positiv.

– Den nya rutten har gjort att loppet fungerar bättre. Vi hoppas på ett bra evenemang i morgon och Hangöborna är välkomna att delta som publik. Löparna tycker om då någon stöttar dem, säger Johan Stenman.

Starten för maratonloppet går klockan 12, en timme senare beger sig halvmaratonlöparna i väg.