Hangöföretagare redo för pride

Riktning Hangö. Västnylands första pridefestival börjar i Hangö på fredagskvällen. Bild: Anton Malén

Omkring 20 företag i Hangö har engagerat sig i Hangö Pride som börjar i kväll. Viking motel är fullbokat och en regnbågskryssning för 150 personer är slutsåld. Partier och föreningar är mera avvaktande.

– Det här är en fråga om jämställdhet och mänskliga rättigheter. Därför är vi med. Det är också därför vi har anställt flyktingar på Hotel Bulevard, säger Esa Aarnio på Lomahanko.

Han både driver hotell och förmedlar privat boende via nättjänsten lomahanko.fi. Aarnio kan inte se i systemet hur många som bokat privat boende på grund av pridefestivalen, men han har flera bekanta som är på väg.

Viking motel är fullbokat och tar också emot tältare. En regnbågskryssning med Marine Lines båt och med en dragqueen, Kalkkuna, som kryssningsvärdinna, blev fullbokad för en månad sedan.

På Hangö Prides hemsida är över 20 samarbetsparter uppräknade. Här finns inkvarteringsställen, restauranger, transportföretag och politiska partier.

Företagaren Anders Augustsson tog initiativet till pridefestivalen i Hangö.

– Jag var inte överraskad över att företagen kom med, men människor i storstaden var förvånade över att jag fick så många att dra åt samma håll.

Han poängterar att evenemanget aldrig blivit av om han ensam dragit hela lasset.

Hangö Pride pågår i dagarna tre. Starten sker i Östra hamnen fredagen den 19 augusti, på lördagen är det barnens pride, prideyoga, parad genom staden, dräkttävling, dans, dragshow med mera.

Jari Holopainen ansvarar för kontakten med föreningar och organisationer. De har möjlighet att delta på ett infotorg som hålls bakom Beach bar Plagen på lördagen den 20.8.

Hittills har Vänsterförbundet, Finlands kommunistparti, Piratpartiet och fackförbundet JHL meddelat att de ställer upp. Hangös två stora partier, SDP och SFP, har däremot inte sagt något.

– Jag tror att våra föreningar är lite försiktiga. De vill först se vad som händer under den första Hangö Pride, säger Holopainen.

Mindre i Raseborg

Raseborg Pride 3.9 ser ut att bli småskaligare än systerevenemanget i Hangö. Här föddes idén i ungdomsfullmäktige och stadens ungdomsbyrå samt kulturbyrå har engagerat sig.

Ungdomssekreterare Fredrika Åkerö säger att företagen i Hangö visat ett stort engagemang medan det i Raseborg är tredje sektorn som aktiverat sig.

– Jag är jätteglad över deras stora intresse.

Hon nämner Pro artibus som ska ordna en dragqueen- och dragking-workshop, samt föreningen Ekenäs filmfest som deltar genom att visa filmen Pride.

Åkerö har inte koll på vilka som tänkt delta under dagen men många av stadens föreningar har blivit kontaktade.

Dagen inleds med en prideparad, som slutar i Stallörsparken. Där blir det tal och musik.

Lite rajtan-tajtan blir det också, restaurang Santa Fe har lovat ställa sin övre våning till förfogande på lördag kväll.

Den som vill delta i prideparaden kanske inte har regnbågsfärgade accessoarer i garderoben. Åkerö berättar att man beställt nyckelringar med pridemotiv och att man också tänkt beställa regnbågsflaggor att dela ut under paraden.

Ett par företagare säljer produkter med regnbågsmotiv. Den ena är klädbutiken Exact som har regnbågsfärgade strumpor, den andra är tygaffären Evas tyg.

Raseborg Pride 2016:

3 september

Prideparad med start kl. 10.30 från Ungdomsgården.

Dans- och sånguppträdanden, seminarier och övrigt program hela dagen.

Hangö Pride 2016:

19-21 augusti

Festivalen öppnas på fredag kl. 18.00 vid Östra hamnen.

Musik- och dansuppträdanden, diskussionsforum, torg, yoga med mera.