Hangö Teaterträff ställs in – "Vi är trötta på eviga kompromisser för teaterkonsten"

Hangö teaterträff har ordnats i Hangö i nästan trettio år. Nu blir det andra året i rad utan en träff i staden. Bild: KSF-arkiv/Helena Nyytäjä

Det blir ingen teaterträff i Hangö i sommar. Styrelsen för Hangö Teaterträff har beslutat att ställa in festivalen på grund av den osäkra coronasituationen. Festivalen skulle ha firats i Hangö i juni.

– Efter förra årets digitala festival trodde vi att Hangö Teaterträff år 2021 blir den plats där vi äntligen får mötas och fira scenkonsten och varandra, för det hade vi verkligen behövt just nu, säger teaterträffens konstnärliga ledare Anni Klein och Tom Rejström.

I fjol ordnades festivalen undantagsvis på Yle Arenan, men i år kommer festivalen inte att flyttas till en virtuell form.

– Trots att den digitala festivalen lyckades över förväntan är det inte meningsfullt att göra en till online-festival. Vi arbetar med föreställningar och evenemang som måste få upplevas live och är trötta på eviga kompromisser som teaterkonsten måste stå ut med i denna tid.

För slumpmässigt att ordna

En festival består av många olika parter och den ständiga ovissheten är inte hållbar för någon, säger arrangörerna.

– Det är allt för slumpmässigt att anordna en festival under nuvarande omständigheter. Säkerhetsavstånd på två meter kommer troligen att vara i kraft i juni, vilket skulle betyda att vår publik skulle bestå av fyra–tjugo personer per föreställning. Det skulle finnas cirka 300 publikplatser på en fyra dagars festival. Visavi arbetsmängden och festivalens resurser, för att inte tala om dess sammanfogande karaktär, är det inte hållbart, säger festivalens producent Heidi Backström.

– Vi gick igenom varje scenario och konstaterade att det är etiskt mest hållbart om vi inhiberar festivalen nu, så att konstnärerna inte behöver göra mer onödigt arbete och våra samarbetspartner inte behöver vänta på noggrannare information. Den nuvarande modellen där information ges i några veckors cykler tar inte i beaktande hur långa processer som ligger bakom skapandet av föreställningar och festivaler är. Inte heller aspekter kring finansiering eller den psykiska belastningen som pandemin skapar. Kulturfältet och dess underleverantörer blir hängande i ovisshet", fortsätter Backström.

Dåligt för Hangö

Inhiberingen av Hangö Teaterträff påverkar även Hangö, där festivalen har ordnats sedan 1992.

– För andra året i rad får vi besked om att evenemang och festivaler inhiberas på grund av den pandemi vi lever i. Jag förstår besluten, för förutsättningarna för att producera och förverkliga publikhändelser är just nu väldigt svåra, säger Hangös kulturdirektör Jennika Friman.

– När ett evenemang inhiberas är det inte bara flera arbetstillfällen som faller bort inom själva evenemanget. Även de olika tjänster som finns i staden misstar kunder. Hangö Teaterträff har varit startskottet för sommarevenemangen i 30 år, det blir en paus i år men jag ser fram emot kommande Teaterträffar med stort hopp.