Pridefestivalen söker nya krafter

Regnbågens färger. Färgglada flaggor vajar i vinden under prideparaden. Bild: HT Arkiv/Marina Holmberg

I år är det tredje gången som regnbågsfolket intar Hangö för att sprida budskapet om allas lika rätt att vara sig själv. Från arrangörshåll hoppas man på att fler skulle vilja vara med och förverkliga evenemanget i framtiden.

Hanko Pride ordnades första gången 2016 och var från början en succé.

I fjol breddades konceptet med olika evenemang, men i år verkar hypen kring paraden tonats ned en smula.

– Ärligt talat borde vi få fler medarrangörer, säger företagare Anders Augustsson, som vid sidan av Titti Myhrskog varit en av eldsjälarna bakom evenemanget.

– Vi har båda haft väldigt mycket annat i år på var sitt håll, men vi försöker få ihop nya krafter till kommande år, preciserar han.

Pride ordnas det här veckoslutet, festivalöppning blir det klockan 18 på HSF fredagskvällen. Som vanligt ordnas transport från huvudstadsregionen och på lördag startar den traditionella paraden klockan 14 från magasinen i Östra hamnen med destination Plagen. På festivalens webbplats finns programmet listat i sin helhet.

Fredagens populära regnbågskryssning blev i år inhiberad på grund av för få anmälda, men i stället ordnas ett Open Air Party på Beach Bar Plagen med dj M. Alander, Repå & Elis Kauppinen klockan 19.

– Jag skulle gärna se att vi fick fler företagare som samarbetade om programutbudet. Det är klart det måste finnas en ansvarsperson, men ju fler som hjälper till desto bättre utbud. Senaste veckosluts Hanko Soul Jazz är ett bra exempel på hur lyckat det kan bli när företagare samarbetar, säger han.

Ny lokal medproducent

En ny lokal kraft som man dock lyckats locka med i år, är Eemeli Repo.

Repo studerar till kulturproducent vid Yrkeshögskolan Arcada i Helsingfors och Hanko Pride görs som ett projekt inom ramen för studierna.

Repos roll har varit att hitta finansiering, vara involverad i marknadsföringen och fungera som en koordinerande kraft.

Utmaningarna har varit att hitta sponsorer och hålla kontakt med alla involverade då de finns på olika ort. Roligast har varit att vara med och bygga upp programmet.

– För mig handlar Pride om folks rätt att uttrycka sig själv och vara den man är. På det sättet spelar festivalen en viktig roll, säger han.

Mer läsning