Hangö minns Esko Sihtola

Hangökonstnären Esko Sihtola lever vidare i sin konst. Nu ordnas en minnesutställning i stadshusgalleriet i Hangö.

Utställning: Minnesutställning Esko Sihtola. Plats: Hangö stadshusgalleri tid: 15.5–3.6.

Esko Sihtola dog i augusti förra året i sviterna av en svår sjukdom. Nu har hans familj, dottern Lena och hustrun Gun Sihtola, arrangerat en omfattande utställning till hans minne.

Det planerades egentligen en jubileumsutställning Sihtolas 80-årsdag till ära, i januari i fjol. Då det blev uppenbart att hans krafter började tryta var Esko Sihtola ledsen över att inte orka organisera den.

– Vi diskuterade detta hemma, och pratade om att i stället ordna en minnesutställning, där vänner och bekanta skulle samlas än en gång runt hans verk, säger dottern Lena Sihtola.

Hon har planerat utställningen så att den i så stor utsträckning som möjligt skulle påminna om hans tidigare utställningar i stadshusgalleriet, där han ställde ut vartannat år.

Olja, akvarell och serigrafier

Sammanlagt 36 verk i olja och akvarell samt serigrafier är upphängda med hjälp av några av Sihtolas goda konstnärsvänner och kolleger.

Ett porträtt i olja av Esko Sihtola, som målats av familjevännen Ulo Telgmaa från Estland, står på ett staffli och välkomnar gästerna. Ett porträtt som dottern säger har precis samma glimt i ögat som hennes far hade.

Sihtolas utställningar var välbesökta, på vernissagerna kunde det vara kö ut på gatan. Det hade säkert också att göra med att Sihtola var social, glad och omtyckt – han hade alltid tid för en pratstund.

Typiska Sihtolavyer

Motiven domineras av stränder, klippor och hav, sjöbodar, gamla båtar, idylliska småstadsgränder och lite vinterlandskap – vyer som hör till Esko Sihtolas konst. Många av verken har aldrig visats förut och några är dessutom i privat ägo.

Särskilt i de svartvita serigrafierna ser man tydligt hur skicklig konstnär han var. Ljuset och stämningen är viktiga.

Naturen och skärgården livsviktiga

Esko Sihtola föddes i Kristinestad 1937, bodde några år i Helsingfors innan han flyttade till Hangö och stannade där efter att ha träffat sin blivande hustru Gun.

Naturen, ljuset och skärgården var livsviktiga för honom, och det kunde Hangö erbjuda. Han trivdes också i den åboländska skärgården, Åland och på Gotland och motsvarande platser med bevarad gammal skärgårdsprägel. Han ordnade ofta utställningar i hembygden i Kristinestad och runtom i landet, men även utomlands. Till exempel ställde han ut på France Galerie i Washington DC, och i England på Francis Iles Gallery i Rochester.

Esko Sihtola berikade kulturlivet också med ett eget ateljégalleri på Backagatan. Lena Sihtola berättar att verksamheten i hemgalleriet tills vidare fortsätter så att besökare tas emot enligt överenskommelse.