Hangö får sin hotellutvidgning

Platsen redo. Hotel Regattas utvidgning placeras norr om Hangö havsbad och får en anslutning till badet. Vd Christian Beckman på Hotel Regatta ser fram emot synergieffekterna. Bild: Christoffer Holm

Inkvartering Skisserna på Hotel Regattas efterlängtade utvidgning görs nu upp av arkitekterna. Bygget på cirka fem miljoner euro kan stå klart mindre än ett år från byggstart.

Det första och avgörande beslutet är fattat av styrelsen. Hotell Regatta ska få sin utvidgning.

– Hittills har vi undvikit att kommentera våra planer, men hotellutvidgningen har hela tiden varit ett löfte som vi vill hålla, säger Peder Planting, ordförande för Hotel Regattas styrelse och delägare.

Utvidgningen på runt 1 500 kvadratmeter ligger nu på ritbordet. De nya rummen blir avskilda från det nuvarande hotellet men byggs intill Hangö havsbad, strax norr om byggnaden.

– Vi planerar 40 till 50 nya rum i storleksklassen små sviter, säger Peter Lindholm, även han styrelsemedlem och delägare i Hotel Regatta,

Redo för snabbt bygge

Lindholm och Planting betonar att projektet än så länge står i startgroparna och att mycket kan ändras, men intygar att målsättningen är klar. Den länge efterlängtade hotellutvidgningen fördubblar hotellets kapacitet och ska gynna både resten av Hotel Regatta och Hangö havsbad.

– Hotel Regattas nuvarande rum räcker inte till. På sommaren är det fullt och på vintern lyckas vi inte locka företagsgrupper då de behöver flera rum och det är allt vanligare att alla vill ha egna rum, säger Planting.

De första skisserna på utvidgningen hoppas man få redan i början av september. Därefter söks entreprenörer.

– Vi har redan fyra till fem intresserade byggare och alla lov finns, så det ser lovande ut, säger Planting.

Därefter siktar man på ett snabbt bygge, med en byggtid på till och med under ett år. Hotellet kommer att ansvara för utvidgningen och bygget har därmed ingen direkt kontakt med Regatta resorts som just nu trappar ner sitt ansvar på Fabriksudden då även havsbadet ska drivas av hotellet. Kopplingen finns ändå via de gemensamma ägarna bakom hotellet och Regatta resorts.

Havsutsikten viktig

Rummen i den nya hotelldelen blir på flera sätt ett viktigt komplement till nuvarande Hotel Regatta.

– Rummen får havsutsikt och har direkt tillgång till stranden. Det är viktigt eftersom vi fick kritik för att Hotel Regatta inte erbjöd det efter att det renoverades, säger Peter Lindholm.

Förutom en hög klass på rummen och havsutsikt får gästerna i den nya hotelldelen också tillgång till badet via 50 av de 100 aktier Hotel Regatta äger i Hangö havsbad.

Orsakerna till att bygget blir av just nu är flera. Tidigare tog byggena och besvären på Fabriksudden för mycket krafter och tid för att inleda ännu ett projekt. Samtidigt vill man få byggnadsarbetena undanstökade så snabbt som möjligt då de övriga byggena snart står klara.

Synergierna blir flera

På Hotel Regatta är vd Christian Beckman mycket nöjd över planerna.

– Det kommer att vara en stor grej. Tillsammans med badet får vi en viktig helhet.

Beckman kan dessutom berätta om ytterligare en satsning som hotellet just nu söker undantagslov för. Den nuvarande innergården vill man delvis täcka in.

– Det skulle göra att vi kan ta emot gäster och större grupper där året om. Vi kan ordna frukost, möten, fester och evenemang för hela hotellet. Jag tror att badet kan börja locka helt nya kundgrupper, ofta i grupp, och då behövs ett större gemensamt utrymme.

Synergierna blir därmed ännu fler. Tillsammans ger den nya innergården, Hangö havsbad och Hotel Regatta vad Beckman kallar en vädergaranti.

– Det är viktigt. Vårt mål är att bidra till att Hangö som turist- och mötesort utvecklas och fungerar året runt.

Mer läsning