Hangö får ny datakabel från Sverige

Bild:

Ännu ett kabelprojekt verkar landa i Hangö. Företaget Eastern Light jobbar med en fiberoptisk undervattenskabel som ska gå från Sverige via Finland till Baltikum.

Projektet har pågått i tystnad redan länge, men ger nu en ytterligare förklaring till att de övriga projekten har haft så stark tilltro till både framtida västnyländska datacentraler och datakabeln C-Lions förgrening till Hangö från Tyskland.

– Det här blir en tredje kabel som går via Hangö. Hangö blir en korsning mellan Eastern Lights kabel som ska komma från Sverige och gå via Finland ner till Estland och Baltikum, den gamla Utfors-kabeln som går till Sverige och landbaserat ner till Europa och C-Lions kommande förgrening till havskabeln till Tyskland, säger Hangös stadsdirektör Denis Strandell.

Alla gynnar alla

Den nya datakabeln kommer att ge Västnyland ännu ett trumfkort som mittpunkt i kopplingen mellan Sverige och Baltikum.

– Det här är en ytterst positiv sak då det gäller våra ambitioner att locka datacentraler. Vi har diskuterat projektet i ett och ett halvt år, men hittills har vi förstås inte varit så publika med det, säger Strandell.

Samtliga parter har ändå arbetat i symbios.

– Eastern Light och C-Lion är två separata projekt, men båda parterna är mycket medvetna om varandra, säger Strandell.

Stockholmsbaserade Eastern Lights mål är att etablera ett flertal nya internationella fiberförbindelser för datakommunikation i norra Europa. Nu söks loven för den kabel som ska gå från Sverige via Hangö och Helsingfors till Kotka.

– Kabeln behöver landbaserade förstärkare till skillnad från C-Lion som har dem i havet. Därför ska den landstiga i Hangö där en liten central byggs i frihamnen, säger Strandell.

Målet är att anlägga kabeln redan i år. Kabeln ska gå genom 15 kommuners områden, och handlingarna finns nu framlagda i kommunerna. Anmärkningar kan lämnas in fram till den 4 september.

Redo för koppling

Liksom C-Lion kommer Eastern Lights projekt ha ringa effekter på miljön. Kabeln läggs fritt på havsbottnen, på ett djup om cirka 30–50 meter, och är ungefär lika tjock som en trädgårdsslang.

Det globala datacentralbolaget Equinix samarbetar med Eastern Light i projektet. Den nya havskabeln förenas med Equinix centrala punkter i Helsingfors och Stockholm, vilket försnabbar och säkrar den internationella internettrafiken in och ut från Norden.

Eftersom kabeln landstiger i Hangö kan den därifrån kopplas till vilka andra kablar och datanät som helst i, till och från Västnyland.

På regionala Karis telefon, som är delägare i den kommande förgreningen till datakabeln C-Lion, intygar vd Henrik Ekblom att det nya projektet utgör ännu ett plus för att locka datacentraler till Västnyland.

– Alla förbindelser som tar iland i Hangö är bra och ökar möjligheterna för etableringar av datacentraler. Alla nya kablar förstärker vår region.

Mer läsning